Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080721-vw-fabrik-usa
080721-vw-fabrik-usa
080721-vw-fabrik-usa
080721-vw-fabrik-usa

VW bygger nytt i USA

Volkswagen har nu bestämt sig för att bygga en fabrik i USA. Det blir staden Chattanooga i Tennessee som får ge plats för fabriken som på sikt ska göra VW till världens största biltillverkare.

Tyska Volkswagen har sedan tidigare inte gjort någon hemlighet av sina planer på att expandera till att vara världens största biltillverkare om tio år. Men för att VW ska överta världsherraväldet från Toyota krävs det att man blir större på den viktiga USA-marknaden. För att det ska bli möjligt måste VW ha en stor fabrik som kan förse den amerikanska kontinenten med bilar byggda just efter amerikanernas önskemål.

Därför tillkännager VW nu sin sex miljarder kronor stora investering i en ny fabrik i Chattanooga. Den nya fabriken ska inledningsvis ha kapacitet att bygga 150 000 bilar årligen och den största andelen av dessa bilar ska utgöras av en nya USA-anpassad mellanstor sedanmodell. Framöver hoppas man dock kunna öka effektiviteten till 200 000 bilar per år. Den nya bilen blir storleksmässigt jämbördig med Passat, med skillnaden att USA-bilen ska skräddarsys efter amerikanernas behov. Det florerar även rykten om att den nya fabriken ska bli födelseplats för allt från nästa Jetta till Audi Q5 och Porsche Cayenne. Den nya fabriken ska tredubbla VW:s USA-försäljning till 800 000 bilar per år, senast 2011ska den stå färdig och 2018 ska försäljningsmålet vara uppnått. VW:s fabrik är naturligtvis även en god nyhet för Chattanooga, då fabriken skapar omkring 2 000 nya arbetstillfällen.

VW:s plan och förhoppning är att försäljningsmålet på 800 000 bilar i USA även ska göra att Toyota passeras som världens största biltillverkare. VW är dock inte ensamma som européer att vilja etablera fabriker i USA. Den svaga dollarn gör det nödvändigt för många europeiska biltillverkare att etablera sig i USA. Rykten gör gällande att BMW slår sig ihop med Fiat- gruppen för att slå upp en ny fabrik i USA där man bland annat ska bygga Alfa Romeo-bilar.

Läs mer