080602-vw-caddy-carrera
080602-vw-caddy-carrera

VW Caddy med Carrera Cup-känsla

Volkswagen vill ha ändra på det tråkiga utbudet i transportbilssegmentet. Deras åtgärd är att låna några av Porsches mest utmärkande drag och föra över dem till en Caddy. Endast 250 exemplar ska byggas och alla ska säljas i Sverige.

Om det är dags att köpa ny firmabil kan det mycket väl vara så att Volkswagen Caddy är det allra hetaste alternativet just nu. För att göra den bruksiga Caddyn mer attraktiv har Volkswagen Sverige valt att utnyttja kopplingen till Porsche. Ingen har väl undgåtts av att Porsche äger en stor del av VW-kakan, och att de mycket snart kommer att köpa en ännu större del, förmodligen 51 procent. Det svenska Volkswagen-kontoret har dock gått händelserna i förväg och lanserar nu Volkswagen Caddy Carrera Cup Edition 2.0TDI R.

Den upphottade Caddyn drivs av en turbodiesel på två liter som ger 140 hästkrafter och 320 Nm vid 1 750 rpm. Drivningen sker fortfarande via framhjulen och en sexväxlad manuell låda. Utvändigt märks Porsche-släktskapet på de stora Carrera Cup-dekalerna, ett försiktigt kjolpaket och svartlackerade 17-tumsfälgar. Men trots den lovande exteriören och det långa namnet är det inte på långa vägar tal om något Carrera Cup-deltagande för den nya Caddyn. Förutom den, visserligen starka, motorn och de större fälgarna har det inte skett någonting som höjer prestandan. Caddy Carrera Cup Edition 2.0 TDI R gör 0-100 km/h på föga sportbilsmässiga 10,6 sekunder och toppfarten anges till 186 km/h.

Interiören pryds med läderklädsel med racingkänsla och läderklädd ratt och växelspaksknopp. Utöver detta finns en lång utrustningslista som kan göra livet lite lättare i arbetsbilen. Men den inredningsdetalj som andas mest racing är nog ändå brandsläckaren som sitter i underkant av passagerarsätets främre del. Som extra krydda får köparen även en personlig VIP-biljett till finalen i Carrera Cup på Mantorp Park den 28 september. VW Caddy Carrera Cup Edition 2.0 TDI R kommer att kosta sina köpare 204 960 kronor. De som känner sig lockade får lägga på ett kol, den kommer nämligen bara att säljas i 250 exemplar.

Läs mer