Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080220-vw-ny-phaeton
080220-vw-ny-phaeton
080220-vw-ny-phaeton
080220-vw-ny-phaeton Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

VW försöker igen med Phaeton

Phaeton blev inget annat än en rejäl flopp för VW, speciellt i USA. Det hindrar inte tyskarna från att med en dåres envishet ge sig på att lansera en ny Phaeton. Den nya generationen kan bli mindre, billigare och dieseldriven.

Volkswagens försök att slå sig in i lyxsegmentet blev ännu en i raden av bilhistoriens sorgliga historier om stora projekt som går fullständigt i stöpet. Det tragiska med Phaeton är att det egentligen inte var någon dålig bil VW lanserade, tvärtom riktigt bra. Ändå blev det så fel. Speciellt i USA, där endast drygt 3 000 bilar har sålts. Förra året såldes 17 Phaeton på den amerikanska marknaden. Trots den ekonomiska katastrof som Phaeton inneburit ger sig VW inte. Man tvekar inte inför att försöka igen och lansera en ny modell. Nu kliar sig VW i huvudet och försöker klura ut vad det var som gick så fel med den gamla.

Stefan Jacoby, vd för VW i nordamerika anger initialt bristande kvalitet, ett för högt pris och en alltför diskret exteriör som förklaring till varför första generationens Phaeton har sålt så dåligt. Priserna för Phaeton börjar på omkring 600 000 kronor. För den trevliga W12-motorn är man tvungen att slanta upp dryga miljonen. Det anser Stefan Jacoby vara alldeles för mycket. Han vill se att priserna för den nya modellen startar vid cirka 350 000 kronor. Det låter som ett riktigt kap, men Stefan Jacoby tillägger att Phaeton kommer att krympa. För 350 000 kommer man alltså inte att få en bil i samma klass som Audi A8, Mercedes S-klass eller BMW 7-serie.

För att inte konkurrera med Audi A8 kommer Phaeton att krympa, hjulbasen kortas ned och en turbodiesel kommer i första hand att erbjudas som drivkälla. Det är fortfarande oklart när nästa Phaeton kommer, det har dock ryktats om 2010. Det enda som är säkert är att den kommer att heta Phaeton. Oavsett om bilen blir mindre eller inte kommer Phaeton-namnet att passa bilen. Phaeton kommer alltid att stå för lyxen hos VW och vi är stolta över namnet, säger Stefan Jacoby till Automotive News.