Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091210-vw golf ledbakljus091210-vw golf ledbakljus091210-vw golf ledbakljus
091210-vw golf ledbakljus

VW Golf får tuffa LED-bakljus

Vi har redan sett dem – de tuffa bakljusen med lysdioder som nya Volkswagen Golf R är utrustad med. Nu meddelar Volkswagen att även GTI- och GTD-versionerna kan tuffas till med dessa baklampor. Men det handlar inte enbart om utseende, även säkerheten höjs.

När Volkswagen Golf R presenterades i september såg vi genast ett flertal detaljer som skiljer bilen från sina tamare syskon. En detalj som eventuellt syntes aningen mindre är bakljusen som skiljer sig markant från standarddoningarna. Det som utmärker Golf R:s bakljus är vad som döljer sig bakom det rökfärgade glaset. Varje insats består av två böjar som vardera innehåller elva lysdioder. Dessa omfamnar var sitt kraftigt lysdiodkluster. Totalt handlar det om 48 lysdioder i de båda bakljusen och som ger bilen ett karaktäristiskt utseende och gör den lätt att känna igen i mörkret.

Men det är inte enbart för utseendets och igenkännandets skull som man försett Golf R med dessa bakljus. Säkerhetsaspekten är också en anledning. Samtidigt som de lyser starkare och klarare menar Volkswagen att lysdioderna tänds 0,2 sekunder snabbare än konventionella lampor. Det motsvarar en bromssträcka på 5,6 meter vid en hastighet på 100 km/h. Alltså kan bakomvarande bil och förare snabbare upptäcka när personen i en Golf R trycker på bromspedalen.

Dessa nya bakljus med LED-teknik kan alltså numera beställas som extrautrustning till den som köper en Golf GTI eller Golf GTD. Merkostnaden är 300 euro, motsvarande 3 200 kronor.

En annan nyhet är strålkastarna av typen bi-xenon med dynamiskt kurvljus som varierar belysningsriktningen beroende på styrutslaget. Strålkastarna anpassar även ljusfördelningen beroende på bilens hastighet. I exempelvis stadstrafik, upp till 35 km/h, belyses området till vänster om bilen starkare.

Dessa strålkastare är standard till Golf R men finns som extrautrustning till alla övriga Golf-modellversioner. Kostnaden ligger på 1 295 euro, motsvarande 13 500 kronor.

Läs mer

Test och provkörningar