Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

VW Golf fyller 40 år i dag!

I dag fyller en av världens mest kända bilar 40 år, när Golfen introducerades 1974 skapade den en helt ny bilklass.

Sedan introduktionen 1974 har Golfen tillverkats över 30 miljoner exemplar och nu är den inne på sin sjunde generation. Sedan Golf började säljas i Sverige i augusti 1974 har det registrerats 378 872 Golfar här.

Golf 1, efterföljare till bubblan som dittills var världens mest framgångsrika bil, hade mycket att leva upp till när den introducerades 29 mars 1974. Golfen startade en ny era, för Volkswagen, med tvärmonterad frontmotor och framhjulsdrift, och uppenbarligen gillade folk den då den miljonte Golfen såldes i oktober 1976. Strax därefter presenterades också den första GTI-Golfen samt Golf D med sugdieselmotor. 1982 tillkom även Golf GTD med turbodiesel som kom att markera genombrottet för dieselbilar i klassen.

Golf II rullades ut 1983 och hade då växt till sig en aning och under åren Golf II tillverkades infördes katalysator, låsningsfria bromsar, styrservo samt fyrhjulsdrift. Det sistnämnda kom 1986 och Golf fick då tilläggsnamnet Syncro.

Ersättaren, Golf III kom 1991 och då låg säkerhetstänkandet i fokus. Golf III var den första Golfen att ha främre krockkuddar och förändringar i karossens konstruktion tillförde en förbättrad krocksäkerhet. Andra saker vi såg för första gången med Golf III var den sexcylindriga motorn, VR6, farthållare och katalysator för dieselmotorer. Nu var även låsningsfria bromsar standardmonterade. Med Golf III introducerades även den första kombin baserad Golf, Variant, även en ny cabriolet presenterades då den tidigare cabrioleten byggdes på Golf I fram tills 1993.

Golf IV intog scenen 1997 och året därefter infördes antisladdsystemet ESC, samma år kom även Golf 4Motion, den första Golfen med Haldex-koppling. 2002 tillkom den direktinsprutade motorn samt prestandamodellen R32 som hade en V6:a på 241 hästkrafter och fyrhjulsdrift. 2003 kom den nya dubbelkopplingslådan DSG som tillval till denna.

2003 debuterade femte genrationens Golf som erbjöd sjuväxlad DSG-låda, panoramaglastak. 2006 visades den större modellen Golf Plus och året därpå kom Crossgolf och den bränslesnåla Golf Bluemotion.

Golf VI lanserades 2008 och blev då den första Golfen att kamma hem full pott i Euro NCAP. Nya hjälpsystem som helljusassistans och parkeringsassistans tillkom, det sistnämnda styr automatiskt bilen vid parkering. Efter 2 850 000 tillverkade bilar var det dags för nästa generation att ta vid.

Den nuvarande Golfen, generation sju, premiärvisades i september 2012. Den är baserad på den nya plattformen MQB som även Audi A3, Seat Leon och Skoda Octavia baseras på. Delvis tack vare den nya plattformen minskades vikten med 100 kilo och bränsleekonomin förbättrades. Under 2013 lanserades både Golf GTI och GTD samt en ny kombiversion som fick tilläggsnamnet Sportscombi. Den senaste modellen presenterades nyligen och är Golf R som har 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Senare i år kommer även nya Golf Sportsvan, den eldrivna e-Golf och plug-in-hybriden Golf GTE.