Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080808-nya-vw-golf-gti080808-nya-vw-golf-gti080808-nya-vw-golf-gti
080808-nya-vw-golf-gti

VW Golf GTI får 211 hk – R32 försvinner

Det är bara tre dagar sedan nya Volkswagen Golf blev officiell. Men redan nu kommer fler uppgifter om nykomlingen, uppgifter ämnade speciellt för GTI-fantasten. Golf GTI nästa generation får 211 hästkrafter, elva fler än tidigare. Däremot blir R32 250 hästkrafter fattigare då modellen plockas bort.

Tidningen Autocar har mjölkat personer inom Volkswagen på uppgifter om nya generationen Volkswagen Golf och då i synnerhet om prestandaversionerna GTI och R32.

Bland annat fick de höra, det för många så fasansfulla, att R32-versionen med sin V6-motor på 250 hästkrafter försvinner ut sortimentet, troligtvis på grund av de allt hårdare utsläppsreglerna. Men fäll inga tårar, för VW har planer på att släppa en ny hårresande Golf som i så fall får beteckningen GTI-R. Den ska vara försedd med den fyrcylindriga TFSI-motorn på två liter och 265 hästkrafter som vi i dag hittar i Audi S3.

Vad gäller GTI-versionen så kommer den klassiska beteckningen fortfarande att pryda Golf. Nästa GTI utrustas med VW:s turboladdade tvålitersmaskin EA888 som drar nytta av Audis nya variabla ventilstyrningssystem. Detta påverkar hästkraftantalet uppåt. Nya Golf GTI får elva hästkrafter fler än i nuvarande versionen, alltså 211. Då har vi så klart inte jämfört med jubileumsmodellen som har 230 kusar under huven.

GTI-versionen får dessutom ett biffigt bodykit med bland annat annan form på främre och bakre stötfångarna. Bakljusen får ett eget utseende, likaså strålkastarna som även utrustas med LED-ljus likt det Audi har på de flesta av sina modeller. 18-tumshjul blir standard, 19-tummare blir tillval.

Läs mer