Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090522-golf-variant
090522-golf-variant
090522-golf-variant
090522-golf-variant

VW Golf Variant med nytt ansikte

Nu får även den storlastande Golf-kombin ta del av VW:s nya frontdesign. I motsats till sitt mindre syskon får Golf Variant bara en halvt förändrad kaross. Motorutbudet hämtas rakt över från vanliga Golf.

 Det har varit en hektisk vecka för Volkswagen. Totalt har fyra nya bilar presenterats: Scirocco R, Golf GTI och Polo GTI Wörthersee 09 och slutligen nya Golf Variant. Visserligen kan man inflika att ingen av de tre första är någon helt ny modell, så inte heller  Golf Variant  . Den nya kombi-Golfen är till och med ännu mindre ny än Golf av generation sex som som bäst kan kallas 2/3-ny.

Golf Variant är den fjärde och sista Golf-varianten som får ta del av den nya fronten som är utmärkande för Volkswagens nya designspråk. Mycket mer än så är det faktiskt inte som är nytt på kombin. Från A-stolpen och bakåt är det i stort samma bil som tidigare. Baktill begränsas förändringarna till lätt ändrade lampglas och kofångaren som numera lackeras i bilens färg hela vägen ned. Från och med nu kan TDI- och TSI-versionerna särskiljas genom avgasutblåsen som inte längre döljs av den bakre spoilern. Volkswagen har även tagit fram en ny uppsättning lättmetallfälgar. Invändigt syns samma nya instrumentering och treekrade ratt som i vanliga Golf. Om det är ett smart drag eller inte av VW att låta kombin vara i stort sett oförändrad återstår att se, men ingen kan beskylla kombi-Golfen för att vara en dålig bil. Dess främsta argument är lastegenskaperna. Golf Variant är en riktig laståsna som rymmer 1 495 liter som mest när baksätet fälls.

Motoralternativen är numera desamma som för vanliga Golf och är sex till antalet, fyra bensinare och två dieslar. De olika bensinalternativen ger 80, 100, 122 och 160 hästkrafter. De två direktinsprutade turbodieslarna ger 105 respektive 140 hästkrafter. Nya Golf Variant kan fås i tre utrustningsutföranden, Trendline, Comfortline och Highline som ersätter gamla Sportline som högst utrustade alternativ.

Tester och provkörningar