Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen/Skoda

VW-gruppen har nya mjukvaruproblem

Volkswagen har haft problem med mjukvaran till nya elbilen ID.3. Det gick så långt att bilarna byggdes klart men parkerades i väntan på en uppdatering. Nu verkar problemen ha fortsatt då Volkswagen stoppat leveranser av nya Volkswagen Golf och Skoda Octavia. Problemen kan även gälla nya Audi A3 och Seat Leon.

Det är problem med mjukvaran som styr den sedan 2018 lagstadgade funktionen med nödsamtal. Felet finns i ett antal redan byggda bilar på plattformen MQB Evo och anslutningssystemet OCU3. Det gäller främst nya Volkswagen Golf och nya Skoda Octavia och både Volkswagen och Skoda har stoppat leveranserna av Golf och Octavia. Volkswagen har meddelat att de inom ett par dagar ska bestämma hur de ska hantera problemet.

Audi och Seat genomför samtidigt kontroller på sina nya bilar på samma plattform, nya Audi A3 och nya Seat Leon.

LÄS MER: Så bra är nya Volkswagen Golf

Volkswagen har redan haft förseningar på nya Golf som en följd av mjukvaruproblem, bland annat då uppdateringar som ska göras över Internet.

Åttonde generationen av Volkswagen Golf är den hittills mest tekniskt avancerade och tidigare har Volkswagen påpekat att den tekniska nivån på nya Golf samt elbilen ID.3 har varit påfrestande för organisationen och utvecklingsavdelningen. En ny uppdaterad programvara väntas vara tillgänglig i produktionen först någon gång mellan den 15 och 21 juni. Precis som i vintras lagas de bilar som byggs i fabriken i Wolfsburg i väntan på den nya programvaran.

LÄS MER: Så bra är nya Skoda Octavia

Förra året sålde Volkswagen drygt 400 000 Golf. Tillverkningen i Volkswagens fabriker har så smått rullat i gång igen efter coronakrisen men dålig efterfrågan och problem med delar från underleverantörer har gjort att fabrikerna ännu inte bygger med full kapacitet.

Tidigare har Volkswagen meddelat att de första leveranserna av nya ID.3 ska ske enligt plan under sommaren.