Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080515-vw-ktm-mc
080515-vw-ktm-mc
080515-vw-ktm-mc
080515-vw-ktm-mc Foto: Peter Mathis, 2007

VW och KTM ska bygga hoj ihop

VW:s styrelseordförande Ferdinand Piech avslöjade förra månaden att han önskar att VW ska börja bygga motorcyklar. Nu verkar det som att hans önskan slår in, då VW och KTM ska inleda ett samarbete som ska resultera i en VW-motorcykel.

För ganska exakt en månad sedan avslöjade Ferdinand Piech att han fortfarande ångrar djupt att Volkswagen inte köpte Ducati på 80-talet när italienarna var nära konkurs. Hans önskan är fortfarande att VW-koncernen ska innefatta ett motorcykelmärke. Om brittiska Auto Express uppgifter stämmer får Piech sin vilja igenom.

Enligt Auto Express ska VW få hjälp av österrikiska KTM för att börja bygga motorcyklar. VW:s motorcyklar skulle i så fall bli en direkt konkurrent till BMW. Men VW nöjer sig inte med fordon med två och fyra hjul. Om planerna går i lås med KTM ska man även plocka fram det gamla trehjuliga konceptet GX-3. GX-3 var ett officiellt koncept som visades på bilsalongen i Los Angeles 2006. Redan då fanns KTM med i bilden som ansvariga för designen. Det ensamma bakhjulet drevs av en motor på 1,6 liter och 125 hästkrafter. GX-3 fick många positiva omdömen men VW valde ändå att lägga projektet på is på grund av de juridiska hindren med att sälja ett mellanting av en motorcykel och en bil. Om samarbetet med KTM tar fart kan dock GX-3 plockas fram ur malpåsen och leta sig ända ut till de allmänna vägarna.

Läs mer