Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-vw-routan
080207-vw-routan
080207-vw-routan
080207-vw-routan

VW Routan: Tysk amerikan tänkt för USA-marknaden

Volkswagens nya familjebuss Routan är något så märkligt som en i grunden amerikansk bil, med europeiska influenser, riktad mot den amerikanska marknaden. På ytan ser det bra ut, men under skalet lurar Dodge Grand Caravan.

För tre år sedan beslutade VW och DaimlerChrysler att man skulle bygga en familjebuss tillsammans. Då lät det som en bra idé eftersom VW inte haft någon familjebuss till försäljning på USA-marknaden sedan en tid tillbaka. Nu presenteras resultatet av samarbetet. På tre år har man lyckats åstadkomma en Chrysler Town & Country/Dodge Grand Caravan sminkad som en VW. Routan ska bara säljas i USA, vilket kanske är bra. Hemma i Europa pågår för tillfället utvecklingen av den nya sjusitsiga VW Sharan/Seat Alhambra som ska säljas uteslutande i Europa.

Volkswagen presenterar Routan som en helt ny bil som på bästa sätt kombinerar den europeiska känslan i design, utförande och köregenskaper med USA-anpassade detaljer och ett lågt pris. Sanningen är snarare att det är en gammal modell som fått nytt utseende. Och det får man väl ändå säga att de lyckats ganska bra med. I fronten och baken känns bilen definitivt igen som en VW. Grillen och de främre strålkastarna ansluter till den övriga VW-familjen. De grundläggande linjerna känns dock igen från tidigare Chrysler/Dodge-modeller.

Även invändigt har Routan blivit lätt europeiserad. Inredningen ska vara klädd i mer exklusiva material och hålla hög kvalitet. Livsviktiga detaljer för amerikanska kunder som mugghållare kommer självklart att finnas i överflöd.

Standardmotorn blir en 3,6 liter stor V6 som levererar 197 hästkrafter. Nöjer man sig inte med den kan man välja en större V6-motor på fyra liter och 251 hästkrafter. Båda motoralternativen levereras med en automatisk växellåda. Köregenskaperna ska som sagt även de vara av europeisk standard. Fjädring och styrning har optimerats för att ge ett så kallat dynamiskt intryck. ESP är standardutrustning.

I enklaste standardutförande kostar Routan inte mer än 25 000 dollar, motsvarande cirka 160 000 kronor. Routan kommer att byggas i fabriken i Windsor i Ontario. Därmed slipper VW oroa sig för den svaga dollarn som gör det mindre lönsamt att bygga bilar i Europa och exportera till USA.