Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090519-vw-porsche-stopp
090519-vw-porsche-stopp
090519-vw-porsche-stopp
090519-vw-porsche-stopp

VW sätter stopp för Porsche-samgående

Volkswagen har oväntat satt stopp för samgåendet med Porsche. Porsche och Volkswagen skulle ha träffats på måndagen för att diskutera affären men mötet blåstes av eftersom VW inte tycker att Porsche är mogna för ett samgående.

I början av månaden tillkännagav Porsche att deras försök att överta Volkswagen helt och hållet har lagts ned. I stället vill man bilda allians med VW i form av ett gemensamt företag. VW verkade vara med på noterna och i ett pressmeddelande förklarades det att en arbetsgrupp skulle tillsättas för att arbeta fram grunderna för det nya företaget. Allt var till synes frid och fröjd. Nu, några veckor senare, är tongångarna annorlunda.

Representanter för de båda biltillverkarna hade planerat att mötas på måndagen för att dra upp riktlinjerna för samgåendet. Det blev dock inget möte. VW uppges ha fått kalla fötter. En talesman för Europas största biltillverkare säger till Automotive News att VW har insett att Porsche saknar flera fundamentala egenskaper för att en affär ska vara genomförbar. Porsche anses inte ha någon utarbetad strategi hur de ska kunna integreras i det nya företaget och måste först reda ut internt vart företaget är på väg, enligt VW:s talesman. Det är oklart när, eller om förhandlingarna ska tas upp på nytt. Porsche hävdar bestämt i ett pressmeddelande att förhandlingarna ska återupptas, utan att nämna när.

En av stötestenarna i förhandlingarna om ett samgående uppges vara vem som ska leda det nya företaget. Förhandsspekulationerna har kretsat kring VW:s vd Martin Winterkorn. Porsche uppges inte vara så pigga på det utan vill hellre att deras vd Wendelin Wiedeking ska sitta vid rodret.

Obekräftade uppgifter säger att Porsche är i stort behov av ett samgående med VW. Finanskrisen har slagit hårt mot Porsche som den senaste varit i full färd att låna stora summor pengar till uppköp av aktier i VW.

Läs mer