Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110417-vw svenning
110417-vw svenning
110417-vw svenning
110417-vw svenning

VW Svenning är verkligen unik

Vi på Teknikens Värld älskar att sätta tänderna i nya projekt, så länge det handlar om tokiga grejor och har med bilar att göra. Vårt senaste är den vi kallar ”svenningmobil”, en unik svensk bil från 1956.

Förra året hittade Teknikens Världs testchef Hans Hedberg och biljurist Michael Luft en mycket udda och bortglömd bil i en gammal vedbod. Bilen som nu står mitt i rampljuset har tidigare levt ett liv i total skymundan sedan 1956. Självklart var den långt ifrån utställningsskick. Men efter att Teknikens Värld med 50 000 kronor vann budgivningen hos KVD Bilauktioner i september förra året är bilen nu i vår ägo och har de senaste månaderna färdigställts till utställningsskick de luxe.

Bilen, VW Svenning, är en skapelse av flygplansingenjören Sven Svenning som ville tillverka en egen sportbil med sin kompis Porsche 356 som förlaga. Till sin hjälp tog han sina kunskaper från flyget vilket märks på bilens utseende och – framför allt – byggtekniken.

Sven Svenning började med att plocka chassit från en Volkswagen 1200 av 1949 års modell. Alltså en av de första ”bubblorna” som nådde svensk mark. Därefter började byggandet av ytterkarossen som hamrades ut för hand.

Tekniken som användes kallas träspant, det vill säga att man formar trä efter den blivande bilens konturer. Därefter knackar man karossen, aluminium i fallet med vår VW Svenning, utefter träets form. Enligt samma princip som man under många år har byggt båt- och flygplanskroppar.

Efter ytterkarossen byggdes innerkarossen, även denna i lättviktsmetallen aluminium. Därefter lades hela karosskonstruktionen på chassit.

Boxermotorn som trycktes ned bak i bilen, precis som på sina förlagor Porsche 356 och Volkswagen 1200, hämtades från just en 1200 av årsmodell 1952. Den är på 1 100 kubik och ger 25 hästkrafter.

Något direkt elsystem drog inte Sven Svenning, utan han lät en endaste kabel ombesörja den elanvändning som behövdes. Till sist klämde han ned en gammal VW-stol och sedan bar det ut på vägarna. Bilen var inte färdig men här tog ändå resan slut för den här gången.

Anledningen var för att få bilen typgodkänd var Sven Svenning tvungen att krocktesta bilen, allt enligt 1956 års regler. Det skulle i så fall innebära att han måste bygga ännu ett exemplar av bilen, något som inte ansågs tänkbart med tanke på hur mycket tid första bilen krävde. Därför blev det aldrig något typgodkännande och bilen glömdes mer eller mindre bort i vedboden.

Efter mer än 50 år är den alltså i Teknikens Världs ägo och efter att ha vunnit budgivningen tog vi oss an uppdraget att färdigställa bilen enligt de ursprungliga ritningarna.

Det senaste halvåret har det lagts ned många timmar på att lacka vår VW Svenning (den har aldrig tidigare varit lackad), inrett bilen samt låtit nytillverka stolar enligt samma konstruktion som de man hittar i Porsche Speedster från 1950-talet. Strålkastarna och bakljusen har vi hämtat från Volkswagen 1200 och Porsche 356. De mekaniska, icke hydrauliska bromsarna, har vi låtit vara kvar som original. Men de ska genomgå en renovering inom kort.

Allt som allt, inklusive inköpet av bilen, har vi lagt ned cirka 170 000 kronor för att få VW Svenning i det utsökta skick den är i nu. Vad som återstår är redan nämnda bromsrenovering samt en ny registreringsbesiktning då bilen fortfarande står kvar i det gamla bilregistret under Älvsborgs län.

Du kanske undrar hur vår ”svenningmobil” är att köra? Den är faktiskt himla skoj att ratta. Den väger cirka 700 kilo eller strax däröver och den lågvarviga motorn går kanon med gott om kraft för att starta i tredje växeln (fyra totalt, varav ettan och tvåan är osynkroniserade).

Du kanske såg vår VW Svenning om du begav dig till bilmässan Teknikens Värld LIVE i helgen? Missade du det tillfället har du fler chanser då vi kommer att ställa ut den på ett flertal olika bilträffar runt om i Sverige under året. Bland annat på andra Teknikens Värld LIVE-evenemanget på Marieholms Bruk i Småland 21-22 maj. Då anordnar vi stor bilträff där alla är välkomna med sina bilar, gamla som nya. Karavankörning till bilträffen blir det från flera olika platser i Sverige. Träffen kommer bjuda på massa aktiviteter och annat skoj. Dessutom hobbybilsauktion.

Originaltiteln VW Svenning-projektet var "Specialkaross för Volkswagenchassi”, men i dag kallar vi den kort och gott för ”Svwenning”, notera stavningen. 

Vill du läsa mer om historien bakom VW Svenning och hur vi återställt den till utställningsskick rekommenderar vi dig starkt att ladda ned pdf-filerna nedan.

Läs mer om VW Svenning

Välkommen hem! (PDF från TV 23/2010)

Aeroingenjörens underbara bedrifter (PDF från TV 5/2011)