Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080515-vw-cayenne-usa
080515-vw-cayenne-usa
080515-vw-cayenne-usa
080515-vw-cayenne-usa

VW tar över Cayenne

Det verkar som att det blir Volkswagen som får förtroendet att bygga Porsche Cayenne för den amerikanska marknaden. Inom kort öppnas en ny VW-fabrik i USA där allt från nästa Jetta till Audi Q7 och Porsche Cayenne kan komma att byggas.

Vi har tidigare berättat om Volkswagens storsatsning på den nordamerikanska marknaden. Tanken är att det ska säljas fler VW-bilar i USA och för att detta ska bli möjligt krävs en helt ny fabrik. Den lågt stående dollarn gör det helt enkelt omöjligt att bygga bilarna i Europa och skeppa över dem till USA för försäljning. Nu kommer uppgifter som tyder på att den nya fabriken kan bli betydligt mer omfattande än vad som tidigare trotts.

Den tyska affärstidningen Handelsblatt har pratat med insiderkällor som säger att VW kan få uppdraget att bygga Porsche Cayenne i den nya fabriken som slår upp portarna 2010. Kanske blir det då den nya generationen av Porsches sportsuv. VW:s talesman Andreas Meurer säger i en intervju med Automotive News Europe att han inte kan förneka uppgifterna. När det diskuteras om var man ska bygga Touareg och Q7 talas det även om Cayenne, uppger Meurer. Touareg, Q7 och Cayenne delar som bekant plattform och byggs för tillfället i VW:s fabrik i Bratislava, Slovakien.

Meurer bekräftar att den nya USA-fabriken kommer ha kapacitet att bygga 150 000 enheter per år. I fabriken ska VW Jetta sättas ihop samt en helt ny sedan som hamnar strax under Passaten i storlek. Enligt Meurer har lokaliseringsalternativen för den nya fabriken begränsats till tre amerikanska delstater; Alabama, Tennessee och Michigan. VW fattar det slutgiltiga beskedet i mitten av juli.

Läs mer

Volkswagen ska avancera i Nordamerika