Weber F1

Weber F1 är världens snabbaste bil – eller?

Den fula ankungen har blivit en vacker svan. Nåja, någotsånär vacker i alla fall. Weber F1, FasterOne, är nu redo för produktion. Förutom bromsok med tolv (!) kolvar sägs den vara snabbast i världen.

Kommer du ihåg 2008 och det årets förmodligen mest anskrämliga bil? Weber F1, bilden till höger, var en schweizisk skapelse med avsikt att bli världens snabbaste bil. Därför var Weber Sportcars kaxiga nog att ge sin bil namnet F1 som då stod för ”Fastest One”.

 Sedan bilen presenterades för fem år sedan har det varit ganska tyst från schweizarna – tills nu.

 För nu har Weber Sportcars återigen hört av sig eftersom deras bil är redo för produktion. Som vi kan se handlar det om ett helt nytt utseende som är ljusår mycket trevligare än det vi såg 2008. Utseendemässigt kanske det fortfarande ser lite udda ut här och var men det ser ändå ganska traditionellt ut jämfört med tidigare (med en del Audi R8-utseende). Förutom att ha ändrat skepnad har man även ändrat innebörden av F1-beteckningen. Nu står akronymen för ”Faster One”. Ändå hävdar Weber Sportcars att deras F1 är världens snabbaste fyrhjulsdrivna och gatlegala bil. Frågan är om de helt har missat världsrekordinnehavaren Bugatti Veyron Super Sport.

 Lite länge ned i sitt pressmeddelande skriver Weber Sportcars en lite annorlunda formulering: världens snabbaste och lättaste fyrhjulsdrivna bil. Kan de inte bestämma sig?

 Att den är lättare än Veyron råder det ingen tvekan om. 1250 kilo i torrvikt slår Bugatti med hästlängder. Dubbelturboförsedda V10-motorn på 5,6 liter, 1200 hästkrafter och 1250 newtonmeter skickar, med hjälp av en halvautomatiskt sekventiell låda, bilen 0-100 km/h på under 2,5 sekunder. Om det stämmer är den snabbare än Veyron Super Sport på den punkten, Veyron klarar sprinten på exakt 2,5 sekunder. Dock är det ganska lätt att häva ur sig en opreciserad siffra, svårare att uppvisa det.

 0-200 km/h ska gå på 6,6 sekunder, en tiondel snabbare än Bugatti Veyron Super Sport.

 0-300 km/h går på 16,2 sekunder vilket är 1,7 sekunder långsammare än Koenigsegg Agera R och 1,6 sekunder långsammare än Bugatti Veyron Super Sport. Dessutom är det hela 2,7 sekunder långsammare än Hennessey Venom GT.

 Toppfarten hos Weber F1 sägs överstiga 400 km/h, vilket förmodligen är en bit från Bugattins officiellt klockade 431 km/h.

 Weber F1, som är byggd av tidigare ingenjörer inom BMW och Sauber F1, består av ett monocoque-chassi i kolfiber, kaross i kolfiber, 20-tumshjul som döljer bromsar med 12-kolvsok både fram och bak (galet är bara förnamnet, totalt 48 kolvar!) som greppar om 380 millimeter höga, ventilerade och keramiska skivor.

 Bakvingen kan på 50 millisekunder vinklas till helt vertikalt läge och därmed fungera som luftbroms.

 Vad tror du – tittar vi just nu på världens snabbaste (och lättaste) fyrhjulsdrivna gatlega bil?