Wiesmann ansöker om konkurs

Den lilla sportbilstillverkaren Wiesmann har stora problem, så stora att man nu har ansökt om konkurs. De två bröderna Wiesmann ser ut att ha byggt sin sista bil.

Med en kombination av BMW-motorer, högteknologisk chassiteknik och klassiska former har tyska sportbilstillverkaren Wiesmann blivit ett känt namn bland bilentusiaster men man kan inte bara leva på berömmelse. Det framgår tydligt nu då Wiesmann har ansökt om konkurs.

 Det är den tyska BMW-sajten BimmerToday som rapporterar om Wiesmanns konkursansökan. Wiesmann själva har varken förnekat eller bekräftat. Om det här innebär slutet för Wiesmanns sportbilstillverkning återstår alltså att se. Anledningen till konkursansökan är inte känd.

 Bröderna Martin och Friedhelm Wiesmann bestämde sig för att starta egen sportbilstillverkning efter ett besök av bilsalongen i Essen 1985. Bilarna som stod utställda på mässan lockade inte bröderna som drömde om en toppmodern sportbil med klassisk design och året därpå började de konstruera den första bilen hemma i källaren. 1987 stod den första prototypen färdig och 1993 kunde produktionen av Wiesmann Roadster MF3 börja då man installerat sig i den nyförvärvda Telgenkamp-fabriken. Med karossformer som mest påminde om Austin-Healy och en rak sexa på 343 hästkrafter från BMW M3 blev Wiesmann snabbt uppskattad i sportbilsvärlden.