Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wiesmann

Wiesmann återuppstår – ny bil klar 2020

Tyska sportbilstillverkaren Wiesmann återuppstår – en ny bil med gamla MF5 som förebild ska stå klar 2020.

Kommer du sportbilstillverkaren Wiesmann? Under 1990-talet började tillverka sportiga bilar med teknik från BMW, såväl roadsters som coupéer.

Foto: Wiesmann

2014 pausade produktionen och företagets hotades av konkurs. Nu är man dock tillbaka och en ny bil ska stå klar 2020. Det rör sig om en bil som går under arbetsnamnet Project Gecko (den ödla som även utgör märkets logotyp) och som ska för arvet från den gamla modellen MF5 vidare.

Modellen ska bygga på en ny plattform men Wiesmann själva kallar det hela mer av en evolution än en revolution. Bilen ska vara en front/mittmotortyp och ha en viktfördelning på 50:50 på hjulaxlarna. Kraftmässigt handlar det om BMW:s åttacylindriga TwinPower Turbo-motor.

Foto: Wiesmann

Arbetet med den nya bilen har tagit tre år under ledning av två bröder. Dock ej Martin och Friedhelm Wiesmann som startade företaget 1988 utan Roheen och Sahir Berry, där den först nämnde är tillverkarens nye vd. Bilarna ska liksom tidigare byggas i Dülmen och det av i stort sätt samma personal som tidigare.

Den nya modellen står klar någon gång under 2020, tills dess får vi hålla till godo med tesaerbilder som de som nu visas.