Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110301-wiesmann spyder110301-wiesmann spyder110301-wiesmann spyder
110301-wiesmann spyder

Wiesmann Spyder – genuint rå

Att tyska Wiesmann kan bygga roliga bilar råder ingen tveka om. Nu har de byggt en designstudie kallad Spyder som enligt dem själva är det mest extrema som någonsin burit ett emblem i form av en geckoödla.

På Genèvesalongen visar Wiesmann upp sig på styva linan i form av ett råbarkat, tvåsitsigt koncept.

Wiesmann bygger vanligtvis busiga coupé- och roadstermodeller som får vem som helst att dra på smilbanden. Men i fallet med Spyder har de tänjt på gränserna och fokuserat än mer på kraft, lätthet och renhet. Wiesmann Spyder är en designstudie som visar upp företagets kärnvärden när de är som bäst.

Med en vikt på under 1 000 kilo och försedd med en V8-motor på 4,0 liter och 420 hästkrafter (en inte allt för svårt gissning: M3-motorn lär det handla om) gör bilen 0-100 km/h på under fyra sekunder och toppfarten ligger på 290 km/h. Att sitta i något av de båda sätena lär vara en upplevelse som man sent ska glömma, dels med tanke på prestandan, men kanske främst på grund av att bilen saknar vindruta.

Anledningen till att Wiesmann nu ställer ut sin mest extrema bil på Genèvesalongen är för att se vad kunder och experter gör för utlåtande. Är intresset tillräckligt kan Wiesmann Spyder komma att byggas, men inte före 2012 låter Friedhelm Wiesmann hälsa.

Vad säger du om den hittills mest extrema geckoödlan? Faller den dig i smaken?

Test och provkörningar