XJ förblir Jaguars toppmodell

Trots rådande suvtrend kommer sedanmodellen XJ fortsätta att vara märkets flaggskepp, hävdar Jaguars designchef.

Hör du till dem som oroas över att allt fler bilmärken börjar tumma på sin identitet på grund av rådande suvtrend? Då kan Jaguars designchef Ian Callums uttalande lugna dig: modellen XJ kommer fortsätta att vara märkets flaggskepp även om en stor suv kan dyka upp i modellpaletten.

– Bara ett märke kan ha en suv som flaggskepp och det är Land Rover, menar Ian Callum. Land Rover och Jaguar ingår sedan 2008 i samma koncern.

Samtidigt erkänner han att den klassiska lyxsedanen behöver ses över på grund av trenden med suvar, eldrift och det faktum att nordamerikanerna marknaden, efter Teslas ankomst, har börjat köpa halvkombis.

Jaguar XJ av första generation i test av oss på Teknikens Värld – otvivelaktigt en sedan.

Anledningen till att XJ fortfarande håller ställningarna är att den är annorlunda, menar Ian Callum och erkänner att XJ har en speciell plats hos honom själv och står för vad Jaguar handlar om.

Annorlunda är verkligen dagens XJ, introducerad 2009, om man jämför med de fem tidigare generationerna, den första kom 1968. Bland annat är profilen som sedan betydligt mer nedtonad.