Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080731-datsun-xlink-concept
080731-datsun-xlink-concept
080731-datsun-xlink-concept
080731-datsun-xlink-concept

XLink Concept – Datsuns comeback?

Bilmärket Datsun förfaller allt mer i glömska. Synd, för det har tillverkats en hel del trevliga bilar med Datsun-emblemet på huven – exempelvis klassiska 240Z. Som en del i ett examensprojekt presenteras nu ett koncept som skulle kunna vara första spadtaget i återupplivandet av det gamla märket.

Redan 1931 grundades Datsun och flera modeller presenterades under drygt ett halvt sekel. I mars 1986 upphörde dock bilmärket och sedan dess har det blivit allt mer tunnsått med Datsun-bilar på våra vägar. Men det kanske kan bli ändring på det inom en snar framtid med tanke på vad bilderna här ovan och under visar.

Studenten Benjamin Nawka som pluggar vid tyska Pforzheim-universitetet genomförde nyligen sitt examensarbete vid Yulon Nissan Design Center i Taiwan. Nawka hade som mål att försöka tolka en återkomst av bilmärket Datsun genom att skapa världens första – håll i dig – fyrdörrars crossover-coupé för C-segmentet. Dessutom var det ett måste att ta fram ett unikt och fräscht designspråk samt funktioner redo för morgondagens bilist. Bilen har han döpt till XLink Concept.

Den är alltså en fyrsitsig coupéliknande kärra med fyra dörrar och med vissa attribut som anammats från crossover-segmentet. Det sistnämnda tydliggörs av att bilen är utrustad med ett chassi som är ställbart i höjdled för att kunna anpassa bilen för olika underlag. De små vingarna över huv och baklucka är inte bara till för att särskilja bilen från andra, utan innehåller även en hel del teknik som LED-ljus, back- och dödavinkeln-kameror. Vid formgivningen av dessa, samt mycket av övriga bilen, har Nawka haft flyget som förebild.

Förutom att XLink kan transportera fyra personer och 380 liter bagage där bak så är den också miljövänlig. Under huven sitter en tvåstegs dieselhybridmotor. Med tvåstegs menas att motorsystemet använder sig av två olika lägen beroende på körsätt. Ena läget används vid stadskörning, andra vid landsvägs- och motorvägskörning.

Benjamin Nawka själv har sagt att om bilen skulle gå till produktion i dag så skulle den konkurrera med Toyotas märke Scion samt Mini och Alfa Romeo.

Frågan är om Nissan kommer att väcka liv i Datsun igen? Det har till viss del gått mode i att damma av gamla klassiska bilmärken och sätta dem på kartan igen. Kanske en ny Datsun Cherry skulle sitta fint?