Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild

Xpengs bil-helikopter har genomfört sin jungfruflygning

Få saker har varit så länge i framtidsvisionernas beskrivningar som flygande bilar, men trots ett flertal koncept har inget hittills lyckats bli storskalig verklighet. Senast i raden är nu kinesiska Xpeng, som precis premiärflugit sin prototyp till bil-helikopter.

Det är knappast första gången som drömmen om en flygande bil har varit på tapeten. Alltsedan 1950-talet har olika koncept för kombinationsfordon med mark och luft som sina medier presenterats. Det ena mer fantasifullt än det andra.

Ofta har det handlat om ultralätta flygplan, eller gyrokoptrar, som även haft egenskaper som gjort de hanterbara på marken. Problemen för dessa att faktiskt nå en större massa har varit stora. Det har krävts (och krävs) flygcertifikat, start- och landningsbanor och dessutom har egenskaperna som bil betraktat behövts göra avkall på.

Kanske står vi nu inför den verkliga revolutionen på området, tekniken för små helikoptrar och kommersiella drönare har tagit gigantiska kliv de senaste åren, och var och varannan av oss har små luftfarkoster för privat bruk, som blivit alltmer lätthanterliga.

Därför är det knappast förvånande att det snarast liknar en gigantisk drönare, nu när kinesiska Xpeng första gången testflyger sitt koncept för en flygande bil, kallat X3. Prototypen är utvecklad av Xpeng AeroHT, som är syskonföretag till det Xpeng som tillverkar elbilar och nyligen etablerat sig i Sverige. Drivningen, både i luften och på marken, är förstås elektrisk, och tanken är att propellrarna, som är monterade på taket, ska fällas in när de inte behövs.

Prototypens vikt är knappa två ton (1 936 kg) och det är knappast några längre flygningar som blir aktuella. I stället tänker sig Xpeng att flygförmågan ska komma till pass för att kunna passera relativt begränsade hinder, så som trafikstockningar eller floder. För längre flygningar utvecklar man i stället en mer dedikerad helikopter, kallad X2, som man tänker ska kunna användas som flygtaxi i städer.

https://www.youtube.com/watch?v=5p2pegTg3_A

Xpeng är dock knappast ensamma om att utveckla flygande fordon med likartat användningsområdet. Hyundai har investerat i företaget Supernal som utvecklar en liknande produkt, och som tror att marknaden för just dessa drönarliknande passagerarflyg globalt inom två decennier ska överstiga 1,5 biljoner dollar, eller cirka 17 biljoner kronor(!). Volvoägarna Geely har också investerat i tyska företaget Volocopter, och vi på Teknikens Värld har även tittat närmare på svenska startup-företaget Jetson One

Fortfarande kvarstår dock många hinder för att en flygande bil ska bli verklighet i större skala, inte minst många frågetecken kring regler och lagar. Xpeng själva säger dock att de ska ha en färdig produkt i luften till 2024.