Yamaha Motiv.e
Yamaha Motiv.e Foto: ......

Yamaha bygger Gordon Murrays smarta elbil Motiv.e

Gordon Murray byggde McLaren F1 men nu håller han på med mikrobilar. Nu visar Yamaha konceptbilen Motiv.e som är baserad på Murrays radikalt annorlunda konstruktion.

Gordon Murray, mest känd som konstruktören bakom McLaren F1, har på senare år arbetat med sitt hjärteprojekt iStream (som du kan läsa mycket mer om här). Planen har varit att dels tillverka de eldrivna mikrobilarna T.25 och T.27 på egen hand, dels att låta någon av de mer etablerade biltillverkarna bygga bilarna på licens. Nu verkar det som att Gordon Murray har kommit överens med Yamaha som på bilsalongen i Tokyo visar konceptbilen Motiv.e som byggs enligt Murrays princip.

 Yamaha Motiv.e är en pytteliten elbil med plats för två. Den är bara 269 centimeter lång, 147 cm bred, 148 cm hög och väger 730 kilo. Den bärande konstruktionen är en blandning av stål och kompositmaterial medan karosspanelerna uteslutande tillverkas av plast som ska vara mer stöttålig än plåt och aluminium.

 Yamaha har tagit fram en helt ny elmotor som utvecklar 20 hästkrafter och får kraft från ett batteripaket med 8,8 kWh kapacitet. Det ska räcka för en teoretisk räckvidd på cirka 16 mil. 0-100 km/h ska gå på 15 sekunder och toppfarten är modesta 105 km/h.

 Yamaha planerar att börja tillverka en bil som liknar Motiv.e under 2016 och dess främsta marknad kommer att vara den europeiska.