Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zagato Perana Z-One blir AC 378 GT Zagato

Här är numera tyskägda AC:s nya modell 378 GT Zagato, bilen som ska sätta tillverkaren som skapade Cobra på kartan igen. Men bilen har faktiskt rötter i Sydafrika och började sitt liv redan 2009 med ett helt annat namn.

På bilsalongen i Genève i år visade AC upp vad Zagato visade upp på samma bilsalong för tre år sedan. Bilen fick heta Z-One och var ett samarbete mellan sydafrikanska Perana och Zagato. Nu verkar bilen till slut bli verklighet –som AC 378 GT Zagato. AC köpte nämligen designen rakt av från sydafrikanerna. 

 De klassiska sportbilslinjerna är det inte många som kan klaga på, med en lång motorhuv och Zagato-typiska drag som de dubbla bubblorna på taket och ett tvärt avhugget bakparti. 

 378 GT Zagato kommer tillverkas i Port Elizabeth i Sydafrika där Perana utvecklat bilen. Under huven sitter en Corvette-V8 på 6,2 liter, 440 hästkrafter och 583 newtonmeter som skickas till bakhjulen via en sexväxlad manuell låda. Detta möjliggör en acceleration upp till 100 kilometer i timmen på strax under fyra sekunder. Toppfarten snuddar nästan vid 300-strecket på 298 kilometer i timmen. Bilen väger in på 1 465 kilo och bakom de 20 tum stora hjulen gömmer sig bromsar från Brembo.

 AC, som sedan 2009 ligger under tyskt ägarskap, menar att det här är början på en nystart av märket. 

 –Genève 2012 markerar en ny början för AC. Företaget har lidigt av en rad falska nystarter de senaste åren men det har haft sin grund i att det alltid varit svårt att få en stabil tillverkningsbas. Nu har vi gått in i samarbeten med fabriker som har bra track record i att tillverka bilar, säger nye chefen, och tidigare NATO-generalen Jeremy MacKenzie till brittiska Car. 

 AC 378 GT Zagato går att i Storbritannien och Tyskland till priset av 109 000 euro, motsvarande cirka 975 000 kronor.