Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110331-zagato t23 stradale110331-zagato t23 stradale110331-zagato t23 stradale
110331-zagato t23 stradale

Zagato TZ3 Stradale kan bli verklighet

Italienska karosserifirman Zagato visade på exklusiva utställningen Concorso d’Eleganza Villa’Este förra året upp TZ3 Corsa, en bil byggd i ett exemplar för en rik tysk mans räkning. Nu kanske bilen sätts i produktion, men med Dodge Viper som grund i stället för Alfa Romeo 8C Competizione.

Zagato har många järn i elden redan med bland annat nyligen utställda Fiat 500 Coupé Zagato som Fiat för bara några dagar sedan gav vika för och låter gå till produktion. En mindre oväntad Zagato-modell som verkar kunna gå till produktion är Alfa Romeo TZ3 Corsa som var en av de mer iögonfallande bilarna i april förra året på Concorso d’Eleganza Villa’Este.

Bilen, som bara byggts i ett exemplar på beställning av en förmögen tysk, baseras på Alfa Romeos mest körglada bil 8C Competizione. Men om TZ3 Corsa nu ska byggas i en begränsad upplaga, något som Fiat-chefen Sergio Marchionne önskar se, så blir det i stället med teknik från nedlagda Dodge Viper (en ny generation är dock på gång). Fiat och Chrysler, där ju Dodge ingår, är en gemensam koncern sedan ett par år tillbaka så speciellt märkligt är det inte.

Det fina med den eventuella TZ3:an, som om den byggs blir begränsad i antal, är att det blir ett monster till motor. Det vill säga V10:an på 8,4 liter och 600 hästkrafter som satt i Viper. Det tråkiga är att bilen kommer att bli drygt ett halvt ton tyngre än den bil som visades på Concorso d’Eleganza Villa’Este.

Det roliga är att i nosen kommer det förmodligen inte att stå Alfa Romeo utan Zagato. Det blir mer exotiskt på det viset. Samtidigt kommer Corsa att plockas bort till förmån för Stradale. Så vad vi har att vänta oss är alltså en Zagato TZ3 Stradale med linjer som för oss tillbaka till 1960-talets Zagato Alfa Romeo TZ och TZ2.

https://youtu.be/yjUWKnl1D_4?height=347&width=575

Läs mer