Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110429-zagato-tz3-stradale110429-zagato-tz3-stradale110429-zagato-tz3-stradale
110429-zagato-tz3-stradale

Zagato TZ3 Stradale – med amerikanska gener

I Zagato har Alfa Romeo en riktigt god vän. För att fira Alfas 100-årsjubileum har Zagato byggt, inte bara en, utan två exklusiva bilar. Nu visas de första bilderna på TZ3 Stradale som lånar chassi från Dodge Viper ACR.

Kommer ni ihåg Zagatos unika specialbygge TZ3 Corsa som visades för drygt ett år sedan? Det borde ni göra. Den italienska karossfirman Zagato hade gjort en modern tolkning av de klassiska Alfa Romeo-modellerna TZ och TZ2 och när den nya bilen ställdes ut på Concorso d’Eleganza Villa’Este där den vann pris för bästa design. TZ3 Corsa var Zagatos sätt att visa sin uppskattning till Alfa Romeo, deras ständiga följeslagare under många år som firade sitt 100-årsjubileum förra året. Men firandet var inte slut med det.

Utöver TZ3 Corsa, som inte bara var ett designkoncept utan även en fullt körbar racingbil, ska Zagato bygga nio exemplar av TZ3 Stradale som blir fullt laglig att köra på allmän väg. Designen har vidareutvecklats från TZ3 Corsa och bilen har fått en lite modernare prägel. Kvar finns dock den extrema bakdelen av Kamm-typ som är en vinkning till de historiska Alfa-modellerna TZ och TZ2. Det vore logiskt att tro att TZ3 Stradale byggs på Alfa-delar, icke. Zagato har i stället rotat runt bland amerikanska delar från Dodge och plockat chassit från Dodge Viper ACR. Zagato vill inte avslöja vilken motor som sitter i bilen men det är förmodligen inte samma 8,4-liters V10 som i Viper. Troligast är att V8-motorn på 4,2 liter som driver TZ3 Corsa får fortsatt förtroende i Stradale-modellen.

Zagato har redan levererat det första exemplaret, den lycklige ägaren är Alfa Romeo- och Zagato-samlaren Eric King i USA. TZ3 Stradale nummer två och tre kommer att skickas till Japan respektive Europa.

Läs mer