Zagato Volpe – världens minsta elbil

Här är världens minsta elbil. Volpe är namnet och bakom den lilla skapelsen med Lambo-dörrar står ingen mindre än det legendariska designhuset Zagato.

Med en längd på 2,2 meter och en meter i bredd är Volpe världens minsta elbil. 2013 är det dags för säljstart och till skillnad från många andra elbilar blir prislappen förhållandevis låg med ett grundpris på cirka 61 000 kronor. 

 Bilen är mer eller mindre lika stor som en större motorcykel, fast med tak och Lambo-dörrar. Passageraren får vackert sitta bakom föraren, förutsatt att han eller hon får åka med. I annat fall går passagerarsätet att fälla vilket öppnar upp ett lite större bagageutrymme. Bland extrautrustningen finns bland annat luftkonditionering, MP3-spelare, elfönster, centrallås och GPS. 

 Räckvidden för basversionen är 70 kilometer, men den siffran går att salta förutsatt att man valt till tillvalet solpaneler på taket. Toppfarten för basversionen är begränsad till drygt 50 kilometer i timmen, men en lite dyrare version med räckviddsförlängare är också inplanerad. Räckvidden blir då 380 kilometer och toppfarten ökar samtidigt till 80 kilometer i timmen. Oavsett motor är Volpe tillverkad i höghållfast stål med dörrar i aluminium som öppnas uppåt för att ge bättre plats på trånga parkeringsplatser.

 Bland de direkta konkurrenterna till bilen finns snarlika, men lite större Renault Twizy som ska kosta en dryg tusenlapp mer än Volpe. Den ska lanseras redan i år, alltså ett drygt år före Zagato Volpe.

 Bakom designen står Romano Artioli vars arbetsprover inkluderar bland annat Lotus Elise och Bugatti EB 110. Namnet Volpe är utöver en förkortning för ”Veicoli Originali Leggeri Privi di Emissioni”, eller ”originell nollemissionsbil” dessutom italienska för räv.

 För den som vill öva upp sin italienska eller bara se hur bilen går att köra med även i kontorslandskap rekommenderas en titt på klippet nedan.

https://youtu.be/1hXKFmPuVqA?width=575&height=353