Foto: elin dahlgren

Bilar rapporterar fortkörning direkt till polisen

Nätverket av hastighetskameror har ökat stadigt i Sverige sedan den första byggdes år 2006. Men nu ska konceptet avvecklas helt. Moderna bilar vet nämligen hur fort de kör, och rapporterar automatiskt till Polisen.

Magnus Kvandal

Moderna bilar liknar i allt större utsträckning smarta telefoner. De är ständigt uppkopplade mot internet och har samtidigt tillgång till all möjlig information om färden, vägen och sin förare. Därför kommer de att ersätta Trafikverkets kameror.

– De behövs helt enkelt inte längre. I stället för suddiga bilder från fartkameror får vi rapporter direkt från bilarna, säger Konny Trollström, sektionschef på Polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll ATK.

Teknikframstegen i fordonsindustrin innebär att stora delar av ATK-enheten i Kiruna inte längre kommer att behövas.

– Det mesta kommer att ske automatiskt. När någon kör för fort kommer det oftast kunna skickas en bot direkt till föraren, säger Trollström.

Han är positiv till utvecklingen, och menar att det på ett effektivt sätt kan få ned både antalet fortkörningar och Polisens och Trafikverkets kostnader.

– Kamerorna kostar omkring en halv miljon kronor styck. Pengar som nu kommer att stanna kvar i statskassan i stället, säger Trollström.

Avvecklingen av fartkamerorna kommer att ske successivt framöver, i takt med att fler uppkopplade bilar kommer ut på vägarna.

Observera att den här artikeln är ett aprilskämt. Innehållet är påhittat och stämmer inte med verkligheten.