Bilåret 2018 – en tillbakablick

Tro det eller ej, men ännu ett år är (alldeles snart) till ända. Vi gör som vi brukar, vi summerar bilåret som har passerat.

Tolv månader med massor av spännande, intressanta och häpnadsväckande nyheter inom bil, teknik och trafik har svischat förbi och vi gör oss nu redo för ett nytt bilår – 2019. Men innan vi sneglar på det nya året ska vi återigen nosa fram artiklarna på teknikensvarld.se som ni besökare klickade på och läste mest. Nedan går vi igenom hela 2018, månad för månad, genom att lista respektive månads etta, tvåa och trea samt en slutkläm med årets tio mest lästa artiklar.

Tips: Är det något av nedanstående ämnen/artiklar som lockar dig lite extra och du vill läsa mer? Klicka på rubrikerna så serveras du hela artikeln.

Januari

1. Så mycket kostar en liter bensin runt om i världen

2. Undvik körförbud – här är de nya besiktningsreglerna

3. Nu lönar det sig att köpa laddhybrid

Kommentar: Priset på bensin och diesel berör alltid svenska bilister, så även i år. De nya besiktningsreglerna som trädde i kraft i år tycktes av många vara krångliga, vi redde ut frågetecknen. Allt fler är nyfikna på laddhybrider, det märktes redan i början av året.

Februari

1. Nya Volvo V60 officiell – fakta, pris, bilder och film

2. Nya Volvo V60 avslöjad!

3. Bildgalleri: Nya Volvo V60

Kommentar: Volvo, Volvo, Volvo… Sverige är ett Volvo-land, vilket i och för sig inte är konstigt. Men att Volvo så fullständigt dominerade en hel månad, det har vi tidigare inte sett.

Mars

1. Så dyr blir din bil med nya skatten

2. Nya Volvo S60 avslöjad – helt omaskerad!

3. Här är filmen från dödsolyckan med den självkörande bilen

Kommentar: Privatekonomin är alltid en het puck och det nya bonus/malus-skattesystemet fick många att reagera, ibland positivt, ibland negativt. Så pass mycket att vår artikel med världens första bilder på nya Volvo S60 fick se sig slagen denna månad. En annan stor snackis denna månad var dödsolyckan med den självkörande Uber-XC90:n.

April

1. Staten säljer fler militärfordon på Tradera

2. Volvo XC40 som pickup

3. Vladimir Putins nya bil

Kommentar: Militärfordon har av någon anledning alltid gått bra på teknikensvarld.se, inget undantag denna gång. En fiktiv Volvo-pickup lockade också, liksom Putins nya vrålåk.

Maj

1. Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde

2. Koenigsegg kraschade i Trollhättan i dag

3. Svenska priset på bensin och diesel rekordhögt

Kommentar: Som nämnt lite längre upp, priset på bensin och diesel berör alltid, speciellt en månad som denna som bjöd på de högsta svenska priserna någonsin. Vi gjorde då en mastodontartikel med bensinprisets utveckling från 1950 fram till i dag och jämförde år för år med hänsyn till inflation, löner etc. Våra unika bilder på en kraschad Koenigsegg lockade också, men hade inte en suck mot bensinprisets utveckling.

Juni

1. Ladda elbil dyrare än att tanka bensin- och dieselbil

2. Nya Volvo S60 officiell – fakta, bilder, film och pris

3. Regeringen ger cyklister rätt att använda körbana – även när cykelväg finns

Kommentar: Elbilar är också ett mycket hett ämne på teknikensvarld.se, så pass hett att en artikel om laddpriset i Norge passerade nya Volvo S60 som hade världspremiär denna månad. Cyklar och cyklister är ett annat ämne som alltid är hett här på sajten, det syns på plats tre.

Juli

Foto: Erik Andrén/Teknikens Värld

1. Volvo XC20 lurar runt hörnet

2. Ferraris hemlighet till mer hästkrafter (F1-bloggen)

3. Volvo lanserar M

Kommentar: En liten suv från Volvo verkar många sukta efter så pass att våra illustrationer över hur en sådan kan se ut seglade upp i topp mitt i heta sommaren. Ferraris hemlighet i Formel 1 var också en snackis. Och Volvos M var ju ingen BMW M-konkurrent utan något helt annat.

Augusti

1. Sebastian Vettel ohotad vinnare i Belgien (F1-bloggen)

2. Force Indias framtid säkrad (F1-bloggen)

3. Daniel Ricciardo till Renault! (F1-bloggen)

Kommentar: Formel 1 för hela slanten. Intressant. Kan det vara så att motorsportens kungaklass är betydligt roligare att följa från hammocken än att följa traditionella bil- och trafiknyheter? Sannolikt är det så.

September

1. Koenigsegg Ragnarök tar över efter Agera med 1 460 hk

2. Lewis Hamilton vann enkelt i Singapore (F1-bloggen)

3. Kia Niro EV kör 48,5 WLTP-mil per laddning – snart i Sverige

Kommentar: Många är galet intresserade av vad Koenigsegg har kokat ihop som ersättare till världens snabbaste bil Agera. I september blev det allt mer klart åt vilket håll F1-VM lutade och snacket om och runt Kias elbil e-Niro (tidigare Niro EV) blev allt intensivare, vilket vi tydligt märkte här på teknikensvarld.se.

Oktober

Foto: Qimono

1. Nokian Tyres sågar Chalmers-studie av dubbdäck

2. Volvo i särklass sämst i stor kundundersökning

3. Test av vinterdäck 2018/2019

Kommentar: Att vintern var på ingång märktes i oktober. Kanske inte så mycket väderleksmässigt, utan för att vinterdäckartiklarna började segla upp i statistiktoppen på teknikensvarld.se. Hetast denna månad var Nokians sågning av Chalmers sågning av dubbdäck.

November

1. Tvätta bilen med högtrycksspruta på 3 000 bar – en dålig idé

2. Mercedes klara konstruktörsvärldsmästare (F1-bloggen)

3. Elbilarna med längst räckvidd 2019

Kommentar: Det är inte alltid de mest kunskapsgivande artiklarna som går bäst, ibland är det de mer banala artiklarna som lockar till mest läsningar och klick. Här ser vi det tydligt. En högtryckstvätt brädade både Formel 1-VM och vår enorma lista med elbilars räckvidder.

December

Foto: Glenn Lindberg

1. Saab 9-5 SportCombi mot Volvo V90

2. Omöjligt uppdrag: Tanka bensin i en Tesla

3. Tesla Model S räckvidd kraftigt försämrad efter batteribyte

Kommentar: Här har vi listans mest intressanta företeelse. Vår duell mellan nya Saab 9-5 SportCombi och Volvo V90 publicerade vi den 26 december, alltså för fyra dagar sedan, och den seglade omedelbart upp i topp – med marginal. Vår artikel om Tesla-ägaren som bytte batteri och fick försämrad räckvidd blev kvickt en av årets mest delade artiklar.

Hela året

1. Elbilars batterier påverkar klimatet kraftigt (publicerad maj 2017)

2. Så dyr blir din bil med nya skatten

3. Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde

4. Nya Volvo V60 officiell – fakta, pris, bilder och film

5. Varning! Köp inte denna Volkswagen-motor (publicerad maj 2015)

6. Nu lönar det sig att köpa laddhybrid

7. 12 tickande bilbomber – bilarna du ska se upp med (publicerad januari 2014)

8. Så mycket kostar en liter bensin runt om i världen

9. Sveriges bästa laddhybrid (test publicerat november 2017)

10. Saab 9-5 SportCombi mot Volvo V90

Kommentar: Denna lista som speglar årets alla tolv månader innehåller flera äldre artiklar som visar sig gå riktigt bra – fortfarande, flera år efter publicering. Lite läckert är det allt att en fyra dagar gammal artikel – vår duell mellan Saab och Volvo – lyckas klämma sig in bland topp tio. Saab berör fortfarande, trots sju år sedan biltillverkaren försvann.

Det var (nästan) allt för i år. Vi ses igen nästa år och då hoppas vi på att 2019 blir ett ännu bättre bilår!

Gott nytt år önskar

Teknikens Värld!