Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Elbilar ger industrin problem

Återkallelser och produktionsproblem ger bilindustrin huvudvärk. Att ställa om till produktion av elbilar har visat sig mycket svårare än väntat.

Biljättarna inom den traditionella bilindustrin trodde länge att så snart de hade utvecklat nya elbilsmodeller skulle deras know-how inom produktion göra att de skulle kunna ta igen försprånget som uppstickaren Tesla skaffat sig. Men det har visat sig svårare än någon hade räknat med. Nya underleverantörer har i många fall misslyckats med att både leverera volym och kvalitet, vilket lett till en rad kostsamma återkallelser och leveransproblem. 

– Vi har haft mycket att göra med vår battericelleverantör, mer än vi skulle vilja, och det har tagit mer tid än planerat, sa Martin Freese, Volkswagens utvecklingschef för högspänningskomponenter och mjukvara, under ett bilindustriseminarium i Bochum, Tyskland. 

Kommentaren gjordes tidigt i våras, och sedan dess har en rad återkallelser inom bilindustrin bekräftat problemens omfattning för branschen.

Återkallelser beroende på problem med högspänningsbatteriet har påverkat Audi e-tron, Hyundai Kona Electric och flera BMW-laddhybrider. Ford och BMW har redan sålda bilar stående eftersom batterierna riskerar att kortsluta och fatta eld. Redan levererade laddhybrider används, men ägarna uppmanas att inte ladda batterierna på grund av brandrisken. Problemen ligger i Samsung-cellerna som i vissa fall är förorenade. Lösningen är kostbar, batterierna måste helt enkelt bytas ut.

LÄS MER: Mjukvaruproblem hos Volkswagens elbil 

På grund av fel i batteriproduktionen kan batterier i laddbara BMW- och Mini-bilar kortslutas och börja brinna.På grund av fel i batteriproduktionen kan batterier i laddbara BMW- och Mini-bilar kortslutas och börja brinna.På grund av fel i batteriproduktionen kan batterier i laddbara BMW- och Mini-bilar kortslutas och börja brinna.
På grund av fel i batteriproduktionen kan batterier i laddbara BMW- och Mini-bilar kortslutas och börja brinna. Foto: BMW

Mercedes lanserade i december en ny elektrifieringsplan, med målet att hälften av produktionen ska bestå av elbilar och laddhybrider 2030. Redan nästa kommer elektriska EQS, EQB och EQE. EQA byggs redan. Men trots de storstilade planerna – introduktionen av förstlingen EQC har varit en besvikelse. Mercedes har under året sagt att produktionen kommer att nå 50 000 under 2020, men det var först i september som man passerade en månadsförsäljning på 2 500 bilar. Som en följd av den långsamma tillverkningen har lanseringen av EQC i USA skjutits fram till 2021. Det sägs att problem i underleverantörsledet är orsaken, vilket dock Mercedes inte vill bekräfta.

Ibland kommer problemen som ett väldigt sent brev på posten. Opel är numera en del av franska PSA-koncernen, men Opel Ampera-e är en tvilling till Chevrolet Bolt. De problem som GM har med batteriet är sålunda också Opels problem. Det har nu upptäckts att det under vissa omständigheter kan överhettas och börja ryka. Den enda lösningen som GM har kommit fram till hittills är att minska nyttjandegraden av batteriet, och därmed räckvidden.

LÄS MER: Polestars elbil återkallas 

Volkswagen hade stora problem med ID.3 vars lansering blev försenad.Volkswagen hade stora problem med ID.3 vars lansering blev försenad.Volkswagen hade stora problem med ID.3 vars lansering blev försenad.
Volkswagen hade stora problem med ID.3 vars lansering blev försenad. Foto: Partik Lindgren / Teknikens Värld

Samtidigt som problemen med elbilarna tornar upp sig så pressas tillverkarna att öka försäljningen av elbilar. EU har satt utsläppskrav på varje tillverkare och den tillverkare som släpper ut för mycket måste böta 95 euro per gram som utsläppen överstiger målet, multiplicerat med antalet bilar som sålts i EU under året. Det kan innebära skadestånd på miljardbelopp och vid årsskiftet 2020/2021 görs första avräkningen. 

Att uppnå målen blir inte lätt. Det innebär för industrin att den på ett år måste uppnå samma utsläppsminskning som industrin klarade av under den senaste tioårsperioden. Därför är industrin hårt pressad att inte bara utveckla elektrifierade bilar, utan också att sälja dem – snabbt!

LÄS MER: Volkswagen har fått rätsida på mjukvaran 

Mjukvaran har också varit en huvudvärk för många tillverkare. Polestar har haft sin dos av problem vilket har lett till leveransförseningar under hela introduktionsperioden. Att skicka ut två återkallelser under en månad – vilket hände i oktober – måste vara en mardröm för vilket märke som helst, men i synnerhet för ett nytt märke som Polestar som bygger marknadens förtroende från noll. Vi känner därmed till tre återkallelser som gjorts av Polestar. I början av oktober handlade det ett mjukvarufel i en kontrollmodul för batteriet. Felet yttrade sig i att bilarna förlorade kraft under körning. Ett mjukvarufel förklara Polestar och återkallade 2 200 bilar. Den 29 oktober var det dags igen, nu var det fel i spänningsomvandlaren. 4 586 bilar återkallas. Ett tredje fel har också orsakat en återkallelseåtgärd. Kylsystemet som värmer kupé och batteri måste bytas ut.  

Elektrifieringen är bara en sida av problemen, mjukvaruproblemen är lika stora. Tills alla problem är lösta lär Tesla behålla ledningen både inom elektrifiering och inom uppkoppling.

ELBILSTEST 1: Polestar 2 mot Tesla Model 3 och Jaguar I-Pace

ELBILSTEST 2: Volkswagen ID.3 mot fem andra elbilar

ELBILSTEST 3: Honda e mot Hyundai Kona Electronc och Mini Cooper SE 

LADDHYBRIDTEST 1: Toyota RAV4 Laddhybrid mot Volvo XC40 Recharge T4 och Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid

LADDHYBRIDTEST 2: Audi A6, Mercedes E-klass, Skoda Superb och Volvo V90