Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cadillac

General Motors lovar 30 nya elbilar till 2025

Amerikanska General Motors har presenterat en ny, ökad satsning på nya elbilar. GM kommer att satsa drygt 230 miljoner kronor på utvecklingen av 30 nya eldrivna bilar fram till 2025 då nästan hälften av modellprogrammet i USA ska bestå av elbilar.

General Motors, en gång i tiden världens största biltillverkare, har blivit rejält omkörda av relativt nystartade Tesla som beräknas ha ett börsvärde som är större än GM:s och Fords. Tillsammans.

Nu presenterar GM:s vd Mary Barra vad koncernen ska satsa på under de närmaste fem åren och det kan sammanfattas med två ord: Elbilar och autonomi. GM öronmärker 27 miljarder dollar, motsvarande 232 miljarder kronor, till utveckling av elbilar och autonom teknik. Satsningen ska resultera i 30 nya elbilsmodeller som ska lanseras fram till år 2025. Satsningen omfattar hela världen och alla koncernens märken (Buick, Cadillac, Chevrolet och GMC) kommer att få eldrivna modeller.

– Klimatförändringarna är verkliga, och vi vill vara en del av lösningen genom att sätta alla i ett elfordon, säger GM:s vd Mary Barra. Vi övergår till en helelektrisk portfölj från en stark position och vi fokuserar på tillväxt. Vi kan påskynda våra EV-planer eftersom vi snabbt bygger en konkurrensfördel inom batterier, programvara, fordonsintegration, tillverkning och kundupplevelse.

Investeringsmålet på 27 miljarder dollar är en justering uppåt av GM:s tidigare mål på 20 miljarder dollar och innebär att mer än hälften av koncernens investeringskapital och produktutvecklingsresurser kommer att fokuseras på helelektriska och autonoma bilar.

GM höjer också prognosen för hur lång räckvidd deras nya batteriteknik som har döpts till Ultium ska kunna ge. Det har tidigare talats om räckvidd upp till 400 miles, motsvarande drygt 64 mil. Nu tror GM på att Ultium-batterierna ska kunna ge de kommande elbilarna räckvidd upp till 450 miles, eller 72 mil. GM spår att Ultium-tekniken ska ha dubbla energidensiteten och kosta hälften så mycket som dagens teknik, utan att gå in närmare på vilken teknik de syftar på.

GM:s ökade satsning på elbilar innebär att produktionsstarten av GMC Hummer EV beräknas kunna ske tidigare än planerat.GM:s ökade satsning på elbilar innebär att produktionsstarten av GMC Hummer EV beräknas kunna ske tidigare än planerat.GM:s ökade satsning på elbilar innebär att produktionsstarten av GMC Hummer EV beräknas kunna ske tidigare än planerat.
1 AV 3
GM:s ökade satsning på elbilar innebär att produktionsstarten av GMC Hummer EV beräknas kunna ske tidigare än planerat.
Foto: GMC
2 AV 3
Foto: GMC
3 AV 3
Foto: GMC

GM:s elbilssatsning påverkar förstås även fabrikerna. Den klassiska Detroit-Hamtramck-fabriken, även kallad Factory Zero, byggs om för att kunna tillverka minst fem elbilsmodeller senast år 2024. Eldrivna GMC Hummer EV blir först ut ur den ombyggda fabriken nästa år. Även fabriken i Spring Hill, Tennessee anpassas för elbilsproduktion som inleds med Cadillac Lyriq