Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen förlorade i EU-domstol

Beslut i högsta domstolen i EU går mot Volkswagen, vilket öppnar för nya dieselgate-skadestånd.

Högsta domstolen i EU sa under torsdagen att Volkswagens dieselavgasrening bröt mot EU:s regelverk. Volkswagen tonade omedelbart ned domstolens uttalande, och menade att det inte kommer att påverka de många domstolstvister som pågår om dieselskandalen. 

EU:s högsta domstol anser att Volkswagens fuskmjukvara inte kan motiveras för att den hindrar problem med EGR-ventilen. Domstolen var tillfrågad i ärendet i samband med ett franskt åtal mot Volkswagen, där man anklagar Volkswagen för att ha lurat köparna av Volkswagens dieselbilar.

LÄS MER: Därför får tyskar ersättning – men inte svenskar 

Dieselgate är nämligen långt ifrån över. En rad tvister väntar i olika domstolar i många länder. Oftast handlar det om stämningar från bilköpare som vill kompenseras för värdeförlusten på sina dieselbilar.  En brittisk domstol beslutade i april i år att Volkswagen använde en inte tillåten mjukvara i sin avgasrening. Beslutet i den brittiska domstolen tillåter 91 000 kunder att gå vidare i en grupptalan mot Volkswagen

I ett annat fall beslutade EU i juli att Volkswagen-ägare som drabbats av dieselgate-skandalen kan stämma Volkswagen för avgasmanipulationen var som helst inom EU, oberoende var bilägaren bor.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen erkänner sig skyldiga – får miljardböter 

I det nu aktuella franska tvistemålet handlar det om EGR-ventilen. Den fuskande mjukvaran har som bekant gjort att EGR-ventilen avaktiverades i vanlig körning, vilket ledde till högre NOx-utsläpp. Volkswagen tycks mena att det var försvarligt att koppla ur den funktionen för att minska underhållskostnaderna av motorn, vilket inte EU-domstolen höll med om.

Volkswagen sa i en kommentar att domstolens yttranden inte har några konsekvenser för de rättsliga förfaranden som pågår. ”Det handlar till slut om den skada som bilägarna har drabbats av”, skriver Volkswagen i en kommentar.