Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvo Cars cirkulära framtidsvision

Volvo Cars har presenterat sin nya affärsstrategi där målsättningen är tydlig; pengar ska sparas och utsläppen ska decimeras. Företaget önskar att göra besparingar på en miljard kronor om året och samtidigt få ned sina koldioxidutsläpp med 2,5 miljoner ton från och med 2025.

Volvo säger sig satsa rejält på hållbarhet och nya beskedet ger inte intrycket att dessa ambitioner har minskat. Företaget meddelade att man avser att ha en helt och hållet cirkulär verksamhet senast 2040. Genom denna metod hoppas man kunna spara en miljard kronor per år och minska sina koldioxidutsläpp med 2,5 miljoner ton.

För att uppnå detta kommer Volvo bygga slutna materialflöden för särskilt utsläppsintensiva material som stål och aluminium, samt fokusera mer på att renovera, reparera, återvända och bygga om fordonsdelar.

– Ska vi kunna tillämpa en cirkulär ekonomi måste vi tänka nytt och ompröva allt vi gör. Hållbarhet ska vara en del av hur vi tänker och arbetar som företag och vara lika viktigt som säkerhet varit historiskt, säger Anders Kärrberg, global hållbarhetschef på Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Företaget menar att varje maskindel och komponent måste vara tillverkad så den kan användas flera gånger om, ifall man ska kunna nå sin målsättning. Ett arbete som redan har påbörjats då Volvo i dag renoverar exempelvis motorer och växellådor. Man nämner ordet resurseffektivitet och menar att detta nytänk även kommer leda till ekonomiska besparingar och nya intäktsströmmar – något som kan behövas om man tänkt spara en miljard kronor per år.

Volvo hävdar att användandet av begagnade batterier från elbilar kommer vara avgörande för att nå målsättningen och att de kan användas till annat än fordon, vilket förlänger deras livstid. Företaget undersöker hur pass mycket man kan återanvända sina högspänningsbatterier och hur väl de åldras när de används i andra syften.

Ett redan existerande exempel är det energilagringssystem där elbatterier kombineras med solenergi för att ladda elbilar och elcyklar på Essitys business center utanför Göteborg. Fler ljusa idéer i stil med denna kommer behövas om Volvo ska ha någon chans att nå sina högt uppsatta hållbarhetsmål till 2040.