Foto: Tesla

20 procent lägre lön vid Tesla i Berlin

Teslas nya fabrik utanför Berlin i Tyskland har precis startat upp och nu visar det sig att de anställda får 20 procent lägre lön än hos inhemska biltillverkare.

I höstas tillverkade Tesla sin första bil vid den nybyggda fabriken strax utanför Berlin. En fabrik som när den är helt färdig ska sysselsätta cirka 12 000 arbetare och producera 500 000 Tesla-bilar per år.
Nu jobbar det tyska fackförbundet IG Metall hårt för att representera arbetare vid fabriken och har öppnat ett nytt kontor i närheten. Enligt uppgifter från anställda vid fabriken menar fackförbundet att Tesla betalar 20 procent lägre lön än de som arbetar för andra tyska biltillverkare får. Dessutom ska de anställda få betalt i aktieoptioner eller bonus i stället för traditionell semesterlön.

IG Metall motsätter sig inte att Tesla betalar med aktieoptioner men menar:
– Det som i allmänhet inte fungerar enligt våra medlemmars uppskattning är att delar av ersättningen är så genomgripande flexibel att medarbetaren inte vet exakt vad de kommer att få ut i slutet av månaden eller året. Vi är inte den industriella tidsålderns dinosaurier utan ser framåt på ett progressivt sätt, säger Birgit Dietze, distriktsordförande IG Metall.

Tesla har tidigare varit motståndare till fackföreningar och aktivt kämpat mot planerna att United Auto Workers skulle organisera arbetarna vid biltillverkarens Fremont-fabrik i Kalifornien fackligt.
I nuläget har ett fackförbrund vid Berlin-fabriken ännu inte bildats officiellt men IG Metall är angelägna om att få det att hända.
Innan jul uppskattades det att cirka 1 800 arbetare är anställda vid fabriken och när produktionen drar igång på riktigt väntas siffran vara omkring 6 000 anställda.