40 miljoner Volkswagen

40 miljoner folkvagnar från Wolfsburg

40 000 000 bilar har rullat ut från Volkswagens fabrik i Wolfsburg sedan starten 1938.

I fredags rullade milstolpen ut genom portarna på Volkswagen-fabriken i Wolfsburg, en ljusblå Volkswagen Golf BlueMotion med en 105 hästars turbodiesel under huven. 

 – I dag har vi 40 miljoner skäl att vara stolta över vårt arbete här, säger Volkswagen-chefen Martin Winterkorn i ett pressmeddelande.

 Bilen är den 40 miljonte bilen från Volkswagens huvudfabrik i Wolfsburg, staden som grundades 1938 med namnet KdF-stadt (efter tyskans Kraft durch Freude, eller ”styrka genom glädje”). Staden grundades av Adolf Hitler för att tillverka Volkswagen Typ 1, kärt kallad bubblan, men efter krigsslutet 1945 bytte de allierade namn på staden till det mindre nationalsocialistiskt klingande Wolfsburg.

 1945 är även året då tillverkningen drog igång i en större skala än vad som varit möjligt under andra världskriget. Det är även året som Volkswagen själva ser som den verkliga tillverkningsstarten, möjligtvis för att minska kopplingarna till Nazityskland och Adolf Hitler. Den första miljonen bilar blev klar tio år senare och förutom bubblan har bland andra Volkswagen Passat, Jetta, Bora och Golf byggts i fabriken.