Saab 9-3 Phoenix Foto: SaabsUnited.com

9-3 Phoenix – historien om bilen som aldrig hann rädda Saab

Hos Saab jobbades det febrilt på nya 9-3 generation tre, bilen som skulle rädda företagets framtid. Så blev det tyvärr aldrig och nu ger entusiastsajten SaabsUnited.com oss en unik titt bakom kulisserna tillsammans med exklusiva bilder.

Sommaren 2010 värvade Jan Åke Jonsson och Victor Muller den unge bildesignern Jason Castriota som designchef för Saab Automobile. Castriota hade ett förflutet hos bland annat Pininfarina och Bertone. Hans uppdrag hos Saab var att ta fram en ny generation 9-3 som förvaltade märkets gedigna arv på ett sätt som inte använts under åren med GM.

På Genèvesalongen våren 2011, kort innan vd Jan Åke Jonsson deklarerade sin avgång, visade Saab upp vad Castriota och hans team åstadkommit på rekordkort tid: konceptbilen Saab Phoenix som visade upp ett nytt designspråk men som också baserades på en ny teknisk plattform som var Saabs, inte GM:s. Den skulle bilda bas för nya 9-3-generationen, en bil som tyvärr aldrig såg dagens ljus och därmed aldrig blev den räddningsplanka som Victor Muller förutspådde.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill