Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
GM har varit störst i USA under många, många år. Men nu har det tagit stopp.
GM har varit störst i USA under många, många år. Men nu har det tagit stopp.
GM har varit störst i USA under många, många år. Men nu har det tagit stopp.
GM har varit störst i USA under många, många år. Men nu har det tagit stopp. Foto: Shutterstock

90-årig epok över för GM – Toyota störst i USA

General Motors är inte längre det bäst säljande märket på hemmamarknaden USA. För första gången på 90 år har ett annat märke tagit över förstaplatsen.

General Motors sålde omkring 2,2 miljoner bilar i USA i fjol, vilket är en rejäl minskning från 2020 då man sålde drygt 2,5 miljoner bilar. GM:s tillbakagång innebar att ett annat märke knep förstaplatsen på försäljningslistan, för första gången sedan 1931 då GM sprang förbi värsta konkurrenten Ford.

Toyota ökade sin USA-försäljning med tio procent till totalt 2,3 miljoner bilar och kan därmed utropa sig till 2021 års största märke i USA. Det är främst hybridmodellerna som har gått starkt framåt, och Toyota har inte drabbats lika hårt av komponentbristen som många av sina konkurrenter eftersom man efter 2011 års tsunami byggde upp ett lager för att klara eventuella kriser. Den totala bilförsäljningen i USA 2021 ökade med cirka två procent jämfört med året innan. Den enskilt mest sålda personbilen är Toyota Camry, vilket den har varit de senaste 20 åren.

Det är första gången ett utländskt märke blir störst på den amerikanska marknaden, där den stora Detroit-trion (GM, Ford, Chrysler) delade på omkring 90 procent av försäljningen under stora delar av 1960-talet.

Det här är inte första gången GM tvingas lämna över en ledartröja till Toyota. År 2008 gick Toyota om GM som världens största biltillverkare, en titel GM prenumererat på under 77 år.