Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars / AB Volvo

AB Volvo går emot Volvo Cars om bensinförbud

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vill se ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar för att tvinga fram en omställning till elbilar. Men det tycker AB Volvo – som bygger bland annat lastbilar och bussar – är en riktigt dålig idé. ”Det är olyckligt om politikerna går in och lagstiftar. Förbränningsmotorer som går på biobränslen kommer att vara en viktig del för oss”, säger Lars Stenqvist från AB Volvos koncernledning.

Volvo står mitt i en stor omställning från bensin- och dieselbilar till laddhybrider och rena elbilar. För att omställningen ska gå ännu snabbare vill Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att ett förbud mot försäljning av bilar som körs på fossila drivmedel införs.

Flera länder, däribland Storbritannien, diskuterar när ett förbud kan bli aktuellt, för att klara klimatmålen i Parisavtalet, och 2030 är det år som nämnts i debatten i år. Den svenska regeringen har tillsatt en utredning som ska se om det går att sätta ett datum för ett förbud och när det i så fall skulle kunna vara.

AB Volvo tror på förbränning

Men AB Volvos koncernledning med Lars Stenqvist i spetsen vill inte se ett förbud. Tvärtom tycker Stenqvist att det är en dålig idé med lagstiftning som förbjuder en viss teknik. AB Volvo ser förbränningsmotorer som drivs med biobränslen som ett viktigt komplement till lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner som går på el från batterier eller vätgas via bränsleceller.

– Vi tittar bland annat på att använda grön vätgas direkt i förbränningsmotorn. Det är olyckligt om politiker går in och lagstiftar för eller emot en viss teknik. Det är bättre att lagstifta om vad som ska uppnå så får vi utveckla den bästa tekniken och kunderna välja. Att prata om att förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar är lite förhastat, säger Lars Stenqvist.

Volvo Cars ägs av kinesiska Geely som också har en stor aktiepost i AB Volvo.

Besked om förbud i vår

För att ett förbud ska vara möjligt krävs en regeländring inom EU, eftersom nuvarande EU-regler inte tillåter ett nationellt förbud av det här slaget. 

– Sverige är moget att kunna ta steget att göra sig kvitt beroendet av fossila bränslen. I framtiden kommer det här att betraktas som ett av de självklara besluten. I dag är det väldigt få som saknar villaoljan, men när jag växte upp så var det en självklar del av Sveriges energiförsörjning, sa finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) till TT när utredningen presenterades för ett knappt år sedan.

Miljö- och klimatministern Isabella Lövin kommenterade Håkan Samuelssons uttalande när initiativet Fossilfritt Sverige presenterade sitt förslag på en strategi för hållbara värdekedjor inom batteriindustrin med att vi kan få ett svar från utredningen under våren 2021.

– EU har också annonserat någon form av besked i den här frågan och det finns tydliga politiska signaler, sa Lövin.