Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

ABB går in i svensk jättefabrik för batterier

Svenskschweiziska industrijätten ABB går in i Northvolt, det projekt som ska mynna ut i en gigantisk batterifabrik som ska utmana bland annat Teslas Gigafactory.

Det var i våras som före detta Tesla-chefen Peter Carlsson närmare presenterade planerna på att uppföra en jättestor batterifabrik i Sverige, en produktionsanläggning som ska ta upp kampen med bland annat Teslas Gigafactory, som är på väg att etableras i Europa, och Daimlers motsvarighet som sägs bli en av världens största.

Northvolt, som projektet heter, är tänkt att placeras i antingen Västerås eller i Skellefteå. Vilket det blir får vi förmodligen svar på i oktober och oavsett placering handlar det om investeringar under de kommande 5-6 åren på uppemot 40 miljarder kronor samt tusentals nya arbetstillfällen.

I den nu pågående inledande fasen meddelas det att industrikoncernen ABB ingår samarbete med Northvolt om byggandet av den stora batterifabriken. Det är företagets division ABB Technology Ventures som stödjer projektet genom att investera tio miljoner kronor, motsvarande drygt 95 miljoner kronor. Utöver det kommer de båda bolagen även att samarbeta tekniskt.

– Detta är det första av flera partnerskap vi ska presentera för att finansiera första av fasen av produktionen. Vi behöver finansiering på sammanlagt 80-100 miljoner euro för det, säger Peter Carlsson.

I och med ABB:s medverkan kan det eventuellt luta åt att Northvolt-fabriken landar i Västerås. ABB har som bekant sitt svenska huvudkontor i staden.