Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock

Agentmodellen vinner mark i bilförsäljarledet

Fram tills nu har vi köpt bil hos bilhandlaren. Men nu blir det allt mer oklart vem vi egentligen köper bil av. Agentmodellen är på ingång. 

Traditionellt har man gått in i bilhallen, förhandlat med säljaren om priset och kört hem i en sprillans Toyota Corolla som man ändå lyckats pruta ned till en nivå man varit nöjd med, och fått vinterdäcken på köpet. 

I allt högre grad försvinner det beteendet. Mercedes var tidiga med den så kallade agentmodellen, där generalagenten fortfarande äger bilen som ska säljas – inte bilhandlaren – och den som säljer bilen gör det bara på uppdrag av det stora företaget i bakgrunden som ändå står som ägare. 

Med agentmodellen är det inte bilhandlaren som gör affären, alltså, och har därför ingen möjlighet att själv fatta beslut om pris eller andra villkor. Bilhallen blir egentligen bara en plats för att beställa en bil från generalagenten, snarare än att köpa en bil av bilhandlaren. De som sköter affären blir därför ”agenter”. 

Mercedes var tidigt ute. I återförsäljarledet knorrades det att man inte fick ”göra affärer”, men det gick ändå ganska bra. Sverige var en pilotmarknad för att testa agentmodellen och nu har man infört modellen på den brittiska marknaden. 

Nu rapporterar Automotive News om att man till och med inför agentmodellen på hemmamarknaden, i Tyskland alltså. För Mercedes är det ett stort steg, en förändring av den viktigaste marknaden av alla. 

De är förstås inte ensamma. Tesla var banbrytande med att man aldrig använder återförsäljare, utan alltid säljer direkt från fabrik. Tillverkare som BMW, Stellantis, Volvo Cars och Volkswagen har alla sagt att de är på väg från en modell med återförsäljare till en agentmodell. 

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan vi alltså förvänta oss att vi inte längre köper våra bilar från den lokala handlaren på orten, utan snarare direkt från generalagenten. Och då är handlaren bara den vi skriver kontraktet med, och som levererar produkten.