Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mike Marcotte / Toyota Motor Corporation

Akio Toyoda slutar som vd för Toyota

En era inom Toyota är på väg att avslutas när vd Akio Toyoda väljer att kliva ner från vd-posten. En ersättare är redan utsedd.

I dag meddelar Toyota att förändringar i företagsledningen träder i kraft den 1 april 2023. Den mest märkbara förändringen är att koncernens vd Akio Toyoda, som får sägas ha varit senaste årens mest synliga Toyota-person, kliver av vd-stolen efter att ha suttit på den sedan juni 2009.

Redan när han tillträdde sa Akio Toyoda, som gillar att köra racing- och rallybilar, att han ville se ett sportigare Toyota. Och visst har hans år som Toyotas ledare lett till en relativt stor förändring, inte minst har sportbilar som GT 86, GR 86 och nya Supra tillkommit under hans år vid rodret.

Nu när nästa steg in i framtiden ska tas blir det med Koji Sato, nu chef för bland annat Lexus och Gazoo Racing, som vd. Akio Toyoda blir i stället styrelseordförande och tar därmed över rollen från Takeshi Uchiyamada.

Avgående vd Akio Toyoda, som blir styrelseordförande, tillträdande vd Koji Sato samt avgående styrelseordförande Takeshi Uchiyamada. Foto: Toyota Motor Corporation

– Jag är en bilskapare, rakt igenom. Jag tror att det är så jag framgångsrikt har förvandlat Toyota. Men en bilskapare är allt jag är. Och det ser jag som min begränsning. Det nya teamet under kommande vd Sato har ett uppdrag att förvandla Toyota till ett mobilitetsföretag, säger Akio Toyoda.

Akio Toyoda är sonson till Kiichiro Toyoda som grundade Toyota strax innan andra världskriget, närmare bestämt 1937. Shoichiro Toyoda, son till Kiichiro Toyoda och far till Akio Toyoda, var även han, precis som sin far, vd för företaget – fram till 1995. Mellan 1995 och 2009 hade Toyota Motor Corporation tre olika verkställande direktörer som inte hade efternamnet Toyoda.