Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alla tiders rekordvinst för Mazda

För andra året i rad uppvisar japanska Mazda ett rekordhögt rörelseresultat. Nu siktar man på nya rekord under innevarande år.

Mazda har den senaste tiden presenterat flertalet nya och uppdaterade modeller, något som nu börjar bära frukt i form av större intäkter.

Under föregående räkenskapsåret, som avslutades 31 mars 2015, uppvisades ett rörelseresultat på drygt 14,7 miljarder kronor, en ökning med elva procent jämfört med året dessförinnan som även det var ett rekordår. Aldrig någonsin tidigare har 95-åriga Mazda varit uppe i dessa höga nivåer.

Den globala omsättningen steg samtidigt till närmare 220 miljarder kronor, en ökning med 13 procent, samtidigt som nettoresultatet efter finansiella poster ökade med 17 procent till drygt 11,5 miljarder kronor.

Den röda bilen på bilden, det är Mazdas globalt bäst säljande modell.Den röda bilen på bilden, det är Mazdas globalt bäst säljande modell.Den röda bilen på bilden, det är Mazdas globalt bäst säljande modell.
Den röda bilen på bilden, det är Mazdas globalt bäst säljande modell. Foto: Patrik Lindgren

Under räkenskapsåret sålde Mazda 1 397 000 fordon världen över. Bäst säljande modell var hyllade CX-5 medan Mazda 3 och Mazda 2 placerade sig på andra respektive tredje plats.

Den japanska biltillverkaren stärkte sina position på flertalet marknader och bäst gick det i Europa med 180 000 sålda bilar, en ökning med 14 procent. Tyskland och Storbritannien var de två största anledningarna till att det gick så bra i Europa.

Även i USA och Kina växte man med nio procent på respektive marknad. I USA nådde man högsta försäljningssiffrorna på 20 år.

Innevarande räkenskapsår tror Mazda hårt på och siktet är inställt på 1 490 000 sålda fordon, en ökning med sju procent. Antalet produkter innehållandes Skyactiv-teknik räknar man med ökar från en andel om 74 procent till 85 procent.

Till försäljningsökningen hör då också ökat rörelseresultat. Målet är drygt 15,3 miljarder kronor med en total omsättning på knappt 240 miljarder kronor.

Utdelningen per aktie väntas tredubblas till 30 yen, motsvarande 2 kronor och 19 kronor enligt dagens valutakurs.