Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Allt större prisskillnad mellan begagnade bensin- och dieselbilar

När priser för begagnade bensindrivna bilar stiger kan det vara dags att överväga ett dieselalternativ. Det visar statistik från bilhandelsplatsen Wayke.

Läge för dieselfynd. Så skulle man kunna summera bilhandelsplatsen Waykes analys av sina bilpriser just nu. Priset på begagnade bilar fortsätter att stiga och skillnaden på de som drivs med bensin och diesel blir allt större.

Blickar vi två år tillbaka så har priset för bensindrivna bilar stigit med 30 procent medan dieselbilarna stannat på tolv. Kollar vi den senaste månaden så har priserna för bensinbilar stigit med nästan två procent samtidigt som priset för bilar med dieselmotorer har minskat – om än marginellt. Lägg till utbudet och summeringen ovan är inte helt missvisande: under året pekar det 14 procent upp för antalet dieselbilar på begagnatmarknaden medan bensinbilarna tappar fyra procent.

Guide: Köpa bil på auktion 

– Jag är relativt övertygad om att den är här för att stanna ett bra tag till och skulle snarare säga att det är mer köp- än säljläge på diesel just nu. Skillnaden brukar vara i stort sett noll jämfört med bensin och prisökningen på en diesel motsvarar i stort sett bara inflationen senaste året. I snitt betalades 244 000 kronor för en begagnad bensinbil under oktobermånad jämfört med 228 000 kronor för en diesel, säger Martin Fransson, vd på Wayke. 

Wayke är Sveriges näst största handelsplats för bilar.