Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amazon tänker sälja bilar på nätet

Biltillverkarna satsar allt mer på Internet. Nästa steg ser ut att involvera webbgiganten Amazon som planerar att sälja bilar på nätet på bred front.

Än så länge är det mycket hysch-hysch. Det enda som egentligen är känt är, via information i tyska Automobilwoche, att Internet-jätten Amazon planerar försäljning av bilar på nätet i större skala än vad som hittills gjorts. De har redan börjat rekrytera folk för uppdraget, bland annat har rådgivaren Christoph Möller, som har bilindustrin som sitt specialområde, värvats för att leda satsningen. Till den tyska tidningen säger han att han vakar över den europeiska OEM-verksamheten för Amazons räkning.

Enligt uppgift ska Amazon satsa stora summor pengar på den nya verksamheten vars bas placeras i Luxemburg men med försäljning, till en början, i Storbritannien.

Det blir inte första gången som bilar säljs över Amazons nätverk, det har gjorts förr men i betydligt mindre skala. Exempelvis säljer Fiat tre modeller via Amazons italienska sajt. Bilarna går även att leasa via Amazon. Även Seat är en annan tillverkare som har provat på att sälja online, det via Amazons franska sajt.

Amazon har redan i dag väldigt många produkter i sitt sortiment, allt från småprylar till betydligt större prylar.

Redan i dag kan ett bilköp helt och hållet genomföras på Internet, bland annat Peugeot i Storbritannien erbjuder den typen av tjänst. Även Volvo har en variant. Men det ska nog till en gigant som Amazon för att köp av bil på nätet ska kunna ”normaliseras”.