Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Davidlat

Amerikaner mest nöjda med europeiska bilar

En årlig amerikansk undersökning visar att tillfredsställelsen till bilar har minskat för andra året i rad. Trots stort tapp för europeiska bilar är amerikanerna fortsatt mer nöjda med dessa än asiatiska och amerikanska.

Årliga amerikanska undersökningen Auto Customer Satisfaction Index har presenterat amerikanernas inställning till bilbranschen. 4 360 kunder ingick i årets undersökning som visar att Mercedes är det märke som har flest nöjda kunder i USA, med Subaru som god tvåa.

Minst nöjda är jänkarna med Hondas amerikanska märke Acura, som alltså hamnar i botten, strax under de inhemska märkena Dodge och Jeep. Det är lite lustigt att Acura placerar i fel ände av listan medan Honda är på rätt sida.

Noterbart är att Audi och BMW också harvar långt ned tillsammans med Mazda.

ACSI-Index kundnöjdhet per bilmärke i USA 2014.

Fokuserar vi på tre stora amerikanska biltillverkarna, Chrysler, Ford och GM, noterar vi ett tronskifte i år. Ford har de fyra senaste åren haft mest nöjda kunder i USA, men i år har GM smugit sig förbi. Dock har båda jättarna tappat, precis som Chrysler som ligger en bit längre ned på nöjdhetsskalan än de båda andra.

ACSI-Index kundnöjdhet amerikanska biltillverkare 2014.

Blandar vi sedan in utländska bilar i leken, det vill säga amerikanska, asiatiska (Japan och Sydkorea) samt europeiska jämförs med varandra så är det Europa som avgår med segern i denna kundnöjdhetstävling.

Europa har legat i topp fem år i rad med asiatiska bilar strax bakom och amerikanska lite längre ned på indexskalan. Dock är det numera tajt mellan europeiskt och asiatiskt.

ACSI-Index kundnöjdhet inhemska och utländska biltillverkare 2014.

Undersökningen visar att amerikanerna inte är lika nöjda med bilbranschen som tidigare. Det sägs kunna bero på att under de tuffa ekonomiska åren i USA ingick en massa extra förmåner och fördelar vid köp av bil. Det fick kunderna nöjda. I dag behöver bilhandlarna inte längre locka folk till deras hallar med extra finurligheter. Kunderna kommer ändå och får på köpet mindre.

Trots tappet håller bilbranschen fanan högt. Bland ett drygt 30-tal undersökta branschen ligger bilbranschen på sjätte plats över kunders nöjdhet.