Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amerikansk övervakare kritiserar Volkswagen

För ett år sedan dömdes Volkswagen till höga böter i USA och att de samtidigt ska övervakas under tre år. I en första rapport visar det sig att ansvarig för den oberoende övervakningen inte är nöjd med Volkswagens åtgärder efter dieselgate.

Närmare 40 miljarder kronor i böter, total samarbetsvilja med amerikanska myndigheter och tre års oberoende övervakning. Det dömdes Volkswagen till av en federal domstol i USA för ett år sedan. Utsedd till att leda övervakningen blev Larry Thompson som tidigare var en del av George W Bushs administration. Nu, ett år efter domen och åtta månader in på övervakningen, har Larry Thompson skickat in sin första rapport till det amerikanska justitiedepartementet.

I den rapporten, enligt tyska Bild am Sonntag, kritiseras Volkswagen. Larry Thompson är missnöjd med att Volkswagen genomfört väldigt få personella förändringar i Tyskland. Dock ska det påpekas att Volkswagen alldeles nyligen gjorde förändringar i ledningen, bland annat är Herbert Diess ny vd. Det är oklart om Larry Thompson tagit det i beaktning i sin rapport eller om han syftar på avsaknaden av nytt blod utifrån. Herbert Diess har ju varit varumärkesansvarig och suttit i Volkswagens styrelse i flera år.

Vidare är Thompson även missnöjd med att en ”sann kulturell förändring” inte tagit genomförts Volkswagen. Hans åsikt är att Volkswagen inte tar dieselgate-skandalen på riktigt allvar.

Volkswagens vd Herbert Diess har lyft fram Thompsons rapport och manat sina chefskollegor att det enligt dokumentationen finns ett behov av åtgärder. Volkswagens tidigare vd Matthias Müller beskylldes, dock inte av Volkswagen officiellt, för att ha varit en aning handlingsförlamad.

Enligt ett internt dokument inom Volkswagen, som Bild am Sonntag kommit över, ska Diess ha skrivit att övervakningen ger dem en möjlighet till en högre grad av ärlighet, öppenhet och sanning. Enligt samma dokument ska han ha skrivit att det i alla stora företag finns tuffa problem men att de tydligt har varit för många inom Volkswagen, och att de inom två, tre år borde ha städat upp och förändrat så pass att ytterligare svarta rubriker kan undvikas.