Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford F-serieFord F-serieFord F-serie
Ford F-serie Foto: © 2011 Ford Motor Company

Amerikanska pickuper mest lönsamma av alla

I tider av lönsamhetsproblem för biltillverkare kan det vara ett uppfriskande avbräck att få läsa om de bilar som dragit in mest pengar till biltillverkarna sedan 1990. Vi har listan!

Uttrycket ”bang for the buck” uppstod första gången på 1960-talet som en militär term om hur mycket den amerikanska krigsmakten kunde få det att smälla med den militärbudget man blivit tilldelad. Med tiden kom det att betyda ”värde för pengarna” och blev en slogan både för konsumenten och producenten. För bilproducenten är det som bekant en balansgång mellan att få ut bra lönsamhet på sina modeller och samtidigt prångla ut tillräckligt många bilar. 

 Toppanalytikern Max Warburton vid Bernstein Research i London kom på tre tumregler för de tre mest lönsamma biltyperna. Tyska lyxbilar, japanska mellanklassbilar och amerikanska pickuper har alla gemensamma nämnare i att de kombinerar förhållandevis höga priser, stora volymer och långt mellan modellerna, vilket fördelar utvecklingskostnaderna på långa perioder åt gången. Biltillverkare som inte kom med på listan är till exempel Ferrari och Koenigsegg som ger stor utdelning per bil men låga volymer gör att de utesluts. På andra skalan utesluts bland annat Volkswagen Golf som säljs i stora volymer men som inte ger tillräckligt goda marginaler. 

 Warburton och hans team gav sig därefter ut på jakt efter vilka modeller som gett mest bang for the buck för tillverkarna. Med ovanstående premisser fick man sedan fram de tolv mest lönsamma modellerna sedan 1990.

 Med sina stora volymer toppar de tre amerikanska pickuperna Ford F-serie, GM:s fullsize pickuper (till exempel Silverado) och Dodge Ram lönsamhetsligan. Trion har sedan 1990 dragit in dryga 751 miljarder kronor, vilket är ungefär lika mycket som de nio bilar som kommer efter sammanlagt kunnat dra in.

 De mest lönsamma bilarna sedan 1990 är:

1. Ford F-serie

2. GM fullsize pickup

3. Dodge Ram

4. Mercedes S-klass

5. BMW 5-serie

6. BMW 3-serie

7. Mercedes E-klass

8. Lexus RX

9. Jeep Grand Cherokee

10. Honda Accord

11. Porsche 911

12. Toyota Camry