Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrick Trägårdh

Annie Lööf varnades om utsläppsfusk redan 2012

Enligt ett avslöjande från SvD kände dåvarande näringsminister Annie Lööf till fusket med utsläpp inom bilindustrin redan år 2012 - tre år innan Volkswagen avslöjades med fuskmjukvara under tester i USA.

EU:s dåvarande industrikommissionär Antonio Tajani fick kännedom om problemet med fuskutsläpp i bilindustrin i ett möte med Schrader Electronics under 2012. Strax därefter skickade Tajani ett brev till EU:s medlemsstater med krav om att de skulle ta till åtgärder för att få bort alla produkter som hade utsatts för fusk. Detta brev hamnade hos dåvarande näringsminister Annie Lööf. 

I brevet fanns det önskemål om att man skulle svara med vilka åtgärder man skulle ta, men om Tajani någonsin fick något svar är fortfarande oklart, dock nämndes aldrig misstankarna om utsläppsfusk utåt.

Dessutom ska Transportstyrelsen har fått ett liknande mail från en EU-tjänsteman två månader innan Tajanis brev där tjänstemannen uppmärksammade myndigheten på att det fanns misstankar om fusk inom bilindustrin. Enligt uppgifter har SvD en kopia av detta mailet, men Transportstyrelsen säger att de inte känner till att ett sådant mail har mottagits. 

Annie Lööf själv har kommenterat avslöjandet och säger att brevet som mottogs endast innehöll en övergripande förklaring av problematiken, men att det faktiska fusket inte var känt förrän Volkswagen blev avslöjade under 2015.