Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vladimir Antonov
Vladimir Antonov
Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

Antonov efterlyst för miljonbedrägeri

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som flera gånger försökt köpa Saab Automobile jagas av litauisk polis, misstänkt för bedrägeri och pengatvätt för hundratals miljoner kronor uppger Sveriges Radio.

Litauiska åklagare har utfärdat en europeisk arresteringsorder på Vladimir Antonov, som lånat ut stora summor till Victor Muller för att möjliggöra köpet av Saab. Polisen vill även få tag på Antonovs kollega Riamundas Baranauskas. De två bankmännen är huvudmisstänkta i en utredning som handlar om bedrägeri och pengatvätt för mångmiljonbelopp, och nu riskerar både banken Snoras och Krajbanka att gå under i det rättsliga efterspelet.

 – Vi är överraskade över myndigheternas agerande. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer, säger Antonovs nära allierade Oleg Sohorukov till Sveriges Radio. Sohorukov har även varit styrelseledamot i Snoras Bank. 

 Den tidigare chefen för lettiska Krajbanka greps tidigare under onsdagen, misstänkt för plundring av banken. Moderbolaget till Krajbanka är Antonovs Snoras Bank. Snoras Bank har nu tagits över av litauiska myndigheter.

 Antonov har på flera sätt försökt köpa in sig i Saab, men har varje gång blivit stoppad. Tidigare i år försökte han gå in med en miljard kronor i den ständigt krisande biltillverkaren, vilket stoppades av Europeiska Investeringsbanken EIB.

 I stället har Vladimir Antonov figurerat i bakgrunden, genom att låna ut stora summor till Victor Mullers bolag Tenaci. De pengar som lånats ut till Muller möjliggjorde Spykers köp av Saab. Enligt Antonov själv rör det sig om motsvarande 800 miljoner kronor, och Antonov har försökt gå in med ytterligare kapital genom att försöka köpa Saabs fabrikslokaler. Även där blev han stoppad av EIB.

 Rykten har florerat om att Antonov varit inblandad med den ryska maffian, men tidigare undersökningar har inte kunnat bevisa några sådana samband. 

 Var Vladimir Antonov befinner sig är i skrivande stund inte klart.