Foto: Toyota / Apple

Apple uppges planera elbil med Toyota

Det ryktas om att Apple besöker flera asiatiska leverantörer och biltillverkare för att förbereda sig för massproduktionen av ”Apple Car”. Senaste diskussionen ska enligt uppgift ha varit med Toyota.

Ända sedan Apple startade om sitt bilprojekt i slutet av 2020 har företaget haft samtal med en uppsjö av biltillverkare för att försöka få ut projektet på marknaden. I början av 2021 hölls diskussioner med bland andra Hyundai. Dessa asiatiska leverantörer var däremot inte villiga att tillåta Apple att bygga batterier i USA.

Under de senaste veckorna har Apple haft samtal med Panasonic, LG, Samsung och SK Innovation och enligt DigiTimesAsia sägs teknikjätten vara i Japan och besöka Toyota.

Apple planerar inte att hantera produktionen av bilen själva, utan förväntas förlita sig på en tillverkningspartner. Det återstår att se om Toyota kan vara en potentiell produktionspartner eller leverantör.

Tidigare rapporter har indikerat att Apple arbetar med en egen batteridesign som ska gå ut på att minimera kostnaderna samtidigt som räckvidden ökar, jämfört med dagens elbilar. Källor hävdar att Apples batteri är tänkt att ha en så kallad monocell-design, som inte kräver moduler. Detta skulle möjliggöra mer aktivt material i ett mindre batteripaket.

Det sägs också att Apple undersöker användningen av litiumjärnfosfat som löper mindre risk för att överhettas än dagens mest använda litiumjonbatterier.