Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple vill köpa McLaren

Nyheten har spridit sig som en löpeld, att Apple vill köpa McLaren. Men hur mycket sanning och logik finns att finna?

Det började med en artikel i Financial Times som byggde på insiderinformation om att Apple har visat intresse för att köpa den brittiska sportbilstillverkaren McLaren. Sedan dess har spekulationerna haglat.

Anledningen till att Apple skulle vara intresserade av en biltillverkare som producerar avancerade sportbilar är att komma åt deras kunskap och patent. Vi har tidigare skrivit om att Apples huvudkonkurrent Google erkänt att det har varit betydligt krångligare att ta fram en bil än vad man kalkylerat med – även om Apples och Googles bilar ställer begreppet bil på sin spets. Det handlar mer om självkörande cityfordon.

Andra ”fakta” som vill peka på att affären mellan Apple och McLaren är sann är att Apple vill exponera sitt varumärket på McLarens Formel 1-bilar och samtidigt knyta närmare band med Honda, som levererar motorer till Formel 1-stallet. McLaren består dock av tre olika bolag: ett för teknik, ett för sportbilar och ett för motorsport.

Att Apple vill komma närmare Honda, eller någon annan etablerad tillverkare, är dock högst troligt. Det mesta pekar på att Apple och Google inte kommer att utmana dagens bilindustri med egna fordon utan snarare bli en del av den.

McLaren själva har svarat med att det inte finns någon sanning i ryktet och att det inte har pratats om vare sig köp eller investeringar med Apple.