Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foxconn redo att starta elbilstillverkningenFoxconn redo att starta elbilstillverkningenFoxconn redo att starta elbilstillverkningen
Foxconn redo att starta elbilstillverkningen Foto: Kenosha News

Apples leverantör Foxconn ska börja tillverka elbilar

Taiwanesiska Foxconn, som kanske är mest känt för sitt samarbete med Apple, vill nu ta steget in i elbilsvärlden. Enligt den japanska tidningen Nikkei Asia är Foxconn ivriga att sätta i gång med tillverkningen.

I början på året skrev Foxconn avtal med Volvos ägare Geely om försäljning och produktion av elbilar byggda på Geelys nya SEA-plattform. Företaget har även gett sig in i kampen om att få kontraktet att bygga Apples kommande elbil. Foxconn härstämmar från Taiwan och är för allmänheten kanske mest bekant i egenskap av underleverantör till just Apple.

Enligt uppgifter till den japanska dagstidningen Nikkei Asia vill Foxconn nu sätta i gång med den egna elbilstillverkningen omedelbart.

– Om vi kan tillverka Iphones, varför skulle vi då inte kunna tillverka en elbil? Det är som en Iphone med fyra hjul, ska Foxconns grundare och styrelseordförande Terry Gou sagt under ett internt möte.

Foxconn har varit i elbilssvängen sedan 2014 när man första gången tog initiativ till att utveckla en elbilsprototyp. Projektet skrotades efter att det visat sig vara något svårare att tillverka en elbil än en Iphone, men nu vill man alltså ge det ett nytt försök. Företaget bygger nu fabriker i Thailand och USA tänkta för bilproduktion.

Man siktar på att Foxconns design, komponenter, mekaniska delar eller mjukvara ska finns i fem procent av alla elfordon år 2025. Foxconn levererar i dag delar till företag som Tesla och BMW och har tecknat ett avtal med Stellantis om att tillgodose koncernen med reservdelar. De planerar dessutom att börja tillverka fordon för elbilsföretaget Fisker.

I egenskap av underleverantör till Apple tros Foxconn kunna spela en stor roll i Apples framtida elbilsplaner – som går under namnet Project Titan. Enligt Nikkei är Foxconn en fortsatt kandidat för att producera kommande Apple Car, den självkörande bilen som enligt rykten nu sägs dröja till 2028 eller ännu senare.